dc.contributor.authorΜάνος, Κωνσταντίνος
dc.coverage.spatialΚαστοριά, Επταχώρι
dc.titleΤα χρόνια τα παλιά δεν χρειάζονταν να έχη κανείς βασίλειο ολόκληρο για νάναι βασιλιάς. Μια μικρή περιοχή αρκούσε. Να λοιπόν ένας βασιλιάς στην περιοχή του Φράξου ο Κράλς κι άλλος ένας ο Τσούκας στην ομώνυμη περιοχή Τσούκα. Όμως το βασίλειο του Τσούκα έχει πλεονεκτική θέση, βρίσκεται σε ψήλωμα, έχει κάστρα γερά, προπύργια, και δύσκολα μπορεί κανείς να βρη κατάλληλο μέρος για να το προσβάλη. Ο Κράλς βρισκεται σε σκέψεις. Κάποτε όμως βρήκε το κατάλληλο μέρος απ’ το οποίο θα τους έβαζε χέρι (ήταν η τοποθεσία Βάλε χέρι) και κύκλωσε το Κάστρο. Το κάστρο όμως είχε εφόδια για ν’ ανθέξη πολύν καιρό και άφθονο νερό. Παρουσιάστηκε τότε απ’ το κάστρο μια γριά προδότισσα που τους κατατόπισε από ποιο μέρος έπαιρναν με υπόγειο αυλάκι νερό. Το νερό τότε κόπηκε και το βασίλειο του Τσούκα έπεσε στα χέρια του Κράλς.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2310, σελ. 78, Κων. Μάνος, Επταχώριον Καστοριάς, 1958
dc.subject.legendtitleΤοποθεσία Βάλε-χέρι (Βαλιχέρ)