dc.contributor.authorΚινέζος, Χρίστος Χ.
dc.titleΜια νύκτα που καθόμαστε στη φωτιά, εζήτησα από τον πατέρα μου να μου πη, γιατί οι Φιλιώτες ονομάζονται πούζηες. Κι’ ο πατέρας μου άρχισε. Τον παλιό καιρό είχε ένα «κόλυμπον» μέσα στον ποταμόν Αλμυρόν της Φιλιάς. Οι χωρικοί έκαναν «δείμμα» και έφραζαν αυτόν τον «κόλυμπον», όλα δε τα χωριά γύρω έπαιρναν τα «λινάρκα» τους στον «κόλυμπον», εκείνον. Εκεί είχεν ανθρώπους, οι οποίοι βύθιζαν τα «λινάρκα» μέσα με κοντάρια και με πλάκες για να μαλακώσουν και να πάρουν τις χρήσιμες ίνες τους. Όταν περνούσαν οκτώ δέκα μέρες, αφού έβγαζαν τα «λινάρκα» από τον «κόλυμπον» άφηναν ελεύθερο το νερόν του, που εξεχύνετο και κατρακυλούσε στους άλλους κόλυμπους, όπου τα χέλια εζαλίζοντο από το νερό των λιναρκών. Τότε οι Φιλιώτες έτρεχαν και προσπαθούσαν να πάρουν τα μεθυσμένα χέλια. Όσοι έπιαναν εξεκουράζοντο και λίγο, ενώ οι άλλοι οι Φιλιώτες κυρίως, που δεν έπιαναν εκατεβάζαν πούζαν. Γι’ αυτό οι άλλοι χωρικοί ωνόμασαν τους Φιλιώτες πούζηες.
dc.relation.sourceΧ.Χ. Κινέζου, Γιατί οι Φιλιώτες ονομάζονται πούζηες, Κύπρος, Μαθητική Εστία, έτος Δ, 1954, αρ. 11, σελ. 88
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Δ
dc.subject.legendtitleΓιατί οι Φιλιώτες ονομάζονται πούζηες