dc.titleΗ Βρωμοβρύση είναι τοπωνυμία και βρύσις ενταυτώ εις την περιφέρειαν της Πενταγιούς: «Αυτού νια βουλά έστλι ένας Τούρκους ένα μάστουρα κι του είπι: όσου να πάου’ς τα Μιτιρίζια, να μ φκειάης τα βρύσ’. Άμα φτάσου’ς τα Μιτιρίζια κι δεν έεις φκειασμένα τ βρύσ’, θα σι σκουτώσου!». Ου μάστουρας δούληυι γλήγουρα για να τα φκειάσ’. Πέραγαν απού κει ου κόσμους κι τουν ρώταγαν: Τι φκειάν’ς αυτού; - Φκειάνου τα Βρουμόβρυσ’, έλιι. Απού κει κι δώθι τ βρύσ’ αυτήν τα λένι Βρουμόβρυσ’». Τα Μετερίζια είναι η ακριβώς απέναντι της Γκιώνας οροσειρά του Κόρακος με τα υπ’ αυτήν ωραιότατα θερινά λιβάδια, τα ανήκοντα εις το χωρίον Βοστινίτσα. «Έσπρι βρώμ (2)» είναι στερεότυπος οιονεί παροιμιώδης αιτωλική φράσις δι ης χαρακτηρίζεται ο εξ επαπειλουμένου κινδύνου επακολουθών φόβος. Έσπρι βρωμ λοιπόν= εφοβήθη πολύ. Επομένως Βρωμοβρύση= η βρύση εις την οποίαν έσπειρε βρώμη από τον φόβο του εκείνος που την έφκειανε(3). [Έσπρι βρώμ=Έσπειρε βρώμη, έφκιανε= Βρωμοβρύση είναι κοινότατη τοπωνυμία(οίον χωρία της επαρχίας Καλαλών, του τέως δήμου Αμφείας, της επαρχίας Μεσσήνης δήμου Εύας και του δήμου Ναυπλιέων) συνήθως το όνομα προέρχεται εκ πηγής τινος, έχουσης δυσάρεστον οσμήν, μάλιστα θειούχου. Δια τον αυτόν λόγον και Βρωμολίμνη ωνομάσθη η λιμνοθάλασσα εις ην χύνονται τα μεταλλικά ύδατα των Μεθάνων.]
dc.relation.sourceΔ. Λουκόπουλος, Αιτωλία, Λαογραφία Δ, 1913 – 1914, σελ. 427