dc.contributor.authorΓεωργούλας, Σωκράτης Δ.
dc.coverage.spatialΠρέβεζα, Πάργα, Καρυδέα
dc.title1. Η τοποθεσία αυτή παλαιότερα ήτο μια δασώδης έκτασις, η οποία ανήκεν εις το μοναστήριον της Πλάκας ευρισκόμενον εις την περιοχήν του χωρίου Ραφταναίοι Ιωαννίνων. Το μοναστήριον τούτο ήτο το «μχουστ» κέντρον συναλλαγών της περιφερείας….. 2. Ο ηγούμενος του μοναστηρίου κάποτε φιλοξένησε έναν Τούρκο. Ο Τούρκος, ο οποίος είδε τον πλούτον του μοναστηρίου θέλησε να το «τουρκέψη» (να το κάνη δικό του). Ο ηγούμενος έβαλε μαζί του το εξής στοίχημα: «Εάν η Παναγία κάμη το θαύμα της και το βράδυ εκείνο του Αυγούστου «πέσει χιόνι», ο Τούρκος θα της χαρίση τ’ άρματά του και το άλογό του. Εάν δε όχι, ο ηγούμενος θα πάρη το πρωΐ τους καλογήρους και θα φύγη. Ο Τούρκος κοιμήθηκε, ενώ ο ηγούμενος προσευχότανε όλη τη νύχτα. Τα ξημερώματα σκοτείνιασε ο ουρανός και πυκνό χιόνι γέμισε την αυλή. Ο Τούρκος παρ’ όλον ότι νικήθηκε δεν ήθελε να δώση το στοίχημα. Το άλογό του όμως δεν «έκανε στράτα και τ’ άρματά του ήταν ασήκωτα», καταντροπιασμένος τότε τ’ άφησε εκεί.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 3007, σελ. 78, Σωκ. Δ. Γεωργούλα, Καρυδέα επαρχία Πάργας Πρεβέζης, 1966
dc.subject.legendtitleΠλάκα Μονολιθίου