dc.contributor.authorΖωγραφόπουλος, Ν.
dc.coverage.spatialΕυρυτανία, Τατάρνα
dc.titleΣε απόστασι μιας ώρας από το χωριό, πιο κάτω από το συνοικισμό Κοτζέϊκα το μέρος ονομάζεται Ικτινοί. Η παράδοση λέγει πως ονομάζεται έτσι από μια αρχαία πόλη που βρισκότανε σ’ αυτό το μέρος και της οποίας ο βασιλεύς ονομαζόταν Ικτίνοος. Τώρα μόνο δω κι΄ εκεί διακρίνονται τα τείχη ενός ερειπωμένου κάστρου. Σε δυο μεριές σε μια λάκκα διέκρινα τη διατομή μικρών τετραγωνικών οικοδομημμάτων που στη μέση παρουσιάζουν κοίλωμα όπως οι παλιοί τάφοι και στα άκρα είναι κάπως εξογκωμένοι στη θέση που σωροί από λιθάρια δείχνουν την ύπαρξη των τοίχων. Πιο κάτω δίπλα από ένα χωράφι υπάρχουν περί τις 30 πέτρες σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου όσον αφορά την επιφάνειάν των. Είναι δε πελεκημένες κι’ η διάταξή των, καθώς βρίσκονται σκόρπιες δείχνει τη διάταξη του τοιχώματος. Το μήκος ποικίλλει από 0,50 μ. έως 1μ. περίπου. Μερικές από αυτές έχουν μικρές γούβες δε χωράνε ένα αυγό μέσα δε σε μια τέτοια γούβα φαίνεται υπόλειμμα σιδήρου, πράγμα που μαρτυράει ότι εκεί εστήριζαν σιδεριές. Γύρω βρίσκονται πολλά χοντροειδή κεραμίδια τσακισμένα, που προφανώς υπήρχαν σε σκεπή. Ώστε αυτού ασφαλώς θα υπήρχε οικοδόμημα πολυτελές. Γιατί όχι και τα ανάκτορα του Ικτινόου; Ακριβώς σ’ αυτό το μέρος δίδεται η ονομασία «Ελληνικά».
dc.relation.sourceΑρ. 1433, σελ. 69, Ν. Ζωγραφόπουλος, Τατάρνα Ευρυτανίας, 1939
dc.subject.legendtitleΙκτίνοι