dc.titleΚοντά στα Σιτόμενα του δήμου Θεστιέων-Τριχωνίας, στην όχθη της Ερημίτσας, όπου σώζεται ογκόλιθος «ΤΕΡΜΩΝ ΕΙΤΑΙΕΩΝ κτλ». Υπάρχει τοπωνύμια, γνωστή από τας Παραδόσεις του Πολίτου «Της Γριάς ο φούρνος»(1). Γι’ αυτόν σώζεται παράδοση, που την άκουσα από τους εντόπιους και την καταγράφω και πάλιν. Ήτανε μια γριά σε μια σπηλιά. Αυτή η γριά πήρε μια νύφη και την έκαψε. Τώρα ανάβει φωτούλα μέσα στο φούρνο της. Γι’ αυτό οι βλάχοι άμα περνούν την άνοιξη, και περνούν κάθε χρόνο οι τσοπάνηδες της Ευρυτανίας ξαναγυρίζοντες από τα χειμαδιά για τα βουνά τους, της πετούν από μια τούφα κλαρί, για να ανάψη τη φωτιά της. Κ’ έτσι γίνεται σωρός από κλαριά. Υστερώτερα κάποιος που περνάει τα καιει. Αν τύχη και περάση κανείς την άνοιξη από «Της Γριάς το φούρνο», βλέπει σωρό κλαριά από κείνα που ρίχνουν οι βλάχοι. [Της Γριάς το φούρνο= Πολίτου παραδόσεις, αρ 163]
dc.relation.sourceΔ. Λουκόπουλος, Αιτωλία, Λαογραφία Τ ΙΒ, 1938 – 1948, σελ. 28 – 29
dc.relation.sourceindexΛαογραφία, ΙΒ