dc.titleΉταν νια βουλά στν ιπανάστασ’ τρία αδέρφια παλκάργια που δεν μπόργ να τα βάλ’ γούλ ου Αλή πασάς. Φρόντσι λοιπόν να ξιγιλάσ’ να τα πιάσ’ για να τς ξικάμ’ Κι τς παράγγλι να κατιβούνι στου Κιφαλόβρυσου για να τα φιλουξινήσ’. Αυτοί δεν ήθιλαν να ‘ρθούνι, αλλά άλλου κουντά τ’ απουφάϊσανι. Πήρανι κι δυο τρία απ’ τα παλληκάρια δυνατά, τα τφέκια τς, τς τσακαράκις τς κι κατέβκανι. Έστρουσαν του τραπέζ’ εκεί κι ου Βιζύρ Αλή πασάς διάταξι να καθήσνι ένας Έλληνας, ένας Τούρκος γύρα στο τραπέζ’. Οι δ’κοί μας δεν του δέχουνταν, αλλά άλλου κουντά στρέχκανι. Τότι τς λέει ου Αλή πασάς: τα όπλα σας δεν πρέπ’ να τα ‘χτι τώρα π’ τρώτι. – Α! αυτό τ’΄αστείιου δεν του παίζουμι, είπαν αυτοί. Κι δεν τα ‘φκαν τα όπλα τς. Ου Αλή πασάς είχι σκουπό να τς δέση ικεί π’ θα νατργγαν κι καθώς έκαμι. Μόλις βήκαν στα μέσα στου φαΐ, ένα νόημα ούλ οι Τούρκ’ έπισαν απού δυο τρεις απάν’ κι έπιασαν τουν κάθι ένα. Κι μα; Ήρθαν να τς δέσνι. Ίσια οι τουν φέρ’ ου ένας, φέρ’ ου άλλους ξιχούρτσαν τα δυο απ’ τ’ αδέρφια. Τ’ άλλου του είχανι πιασμένου απ’ τουν τσιαμπά (γιατί είχανι τσιαμπά τότε) οι Τούρκοι κι του κράταγη απ’ του κιφάλ’ τα΄κι το ‘κουμι τουν τσαμπά κι έτσ’ ξιχούρτσι κι αυτός. Ηαϊντι τότε σαν τς στρώννι κατ’ τς Τούρκ… τς άλλαξαν τουν αδόξαστου. Κι γι’ αυτό π’ κόπκι ου τσαμπάς ικνού απ’ τα τρία αδέρφια μι του σπαθί γι’ αυτό ουνουμάσκι Απόκουρου (απουκουρεύκι αυτός μαθεύκι ουλούθι αυτό κι ισήρι τ’ όνομα Απόκουρου.
dc.relation.sourceΑρ. 1542, σελ. 112 – 6, Αιτωλία, Δ. Λουκόπουλος, 1926
dc.subject.legendtitleΠαράδοσις για τ' Απόκουρο