dc.titleΉταν μια φορά ένας γιατρός. Αυτός ο γιατρός γέρασε πολύ και ήθελε να ξανανιώση. Εφκειασε λοιπόν ένα μεγάλο καζάνι και μέσα ‘ςτο καζάνι αυτό έβαλε πολλά φάρμακα. Αφού το γιόμησε σώχειλα το έβαλε να βράση. Άμα έβρασε καλά το έβγαλε από τη φωτιά και το κούπωσε αμέσως. Από την πολλή τη βράση που είχε κάμει ‘ςτη φωτιά το καζάνι έβραζε και άμα το έβγαλε πολλή ώρα ακόμα. Έπειτα ο γιατρός κλείστηκε μέσα ‘ς την κάμαρή του κάλεσε τον υπηρέτη του και τον διάταξε να τον σφάξη, ύστερα να τον βάλη μέσα ‘ς το καζάνι με το βρασμένο νερό και να τον κουπώση από πάνω πολύ καλά ώστε να μη βγαίνη ούτε αχνός. Και να μη μαρτυρήση τίποτα πριν περάσουν εννιά μήνες. Ο υπηρέτης παραξενεύτηκε με τα διαταγή που του έδωκε ο αφέντης του και δεν ήθελε να κάμη τέτοιο έγκλημα αφού τον είδε όμως πως επέμενεν τον έσφαξε τον έρρηξε μέσ’ς το καζάνι και τον κούπωσε καλά από πάνω ύστερα έφυγε από κει. Πέρασε ένας μήνας δύο όλοι οι άνθρωποι λέγανε τι έγινε ο γιατρός. Ο υπηρέτης δεν μαρτύραγε τίποτε αλλά ελει πως πάει σε κάποιο μέρος. Αυτός ο γιατρός ήξερε πολλά χορταρικά, ήξερε και ένα χορτάρι που να ξαναποπουλιάζη ο άνθρωπος. Αυτό το χορτάρι το είχε δοκιμάσει με ένα κατσίκι. Το είχε σφάξει το κατσίκι έβρασε το καζάνι με το νερό έβαλε μέσα και το χορταρικό εκείνο και ύστερα έρρηξε μέσα το κατσίκι. Ύστερα από πέντε μήνες άνοιξε το καζάνι και είδε πως ο λαιμός του κατσικιού έθρεψε πάλι και ζωντάνεψε. Γι’ αυτό τώρα είχε πεποίθηση πως και αυτός θα ζωντανέψει και διάταξε τον υπηρέτη να τον σφάξη. Ο κόσμος λοιπόν ρώταε κάθε μέρα για το γιατρό, ενοχλούσαν τον υπηρέτη. Τέλος ύστερα από πέντε μήνες αναγκάστηκε να μαρτυρήση τι έγινε. ‘Ολοι οι άνθρωποι τότε τρέξανε και ξεκούπωσαν το καζάνι. Αλλά τι να ιδούν ο λαιμός του γιατρού άρχισε να θρέφη και μια φλέβα έδερνε. Είδαν πως αλήθεια θα ζωντανεύση. Κούπωσαν λοιπόν το καζάνι και πάνε ύστερα από εννιά μήνες ξεκούπωσαν το καζάνι και βρήκαν το γιατρό ξανανιωμένο. Να λοιπόν ότι χρειάστηκε εννιά μήνες για να ξαναγεννηθή ο γιατρός όσους έκαμε ‘ς την κοιλιά της μάννας του. Είναι χορταρικό που να ξαναπουλιάζουν τον άνθρωπο.
dc.relation.sourceΑρ. 148, σελ. 50, Αιτωλία, Λουκόπουλος
dc.subject.legendtitleΠως ξαναγεννήθηκε ένας γιατρός