dc.coverage.spatialΚάλυμνος
dc.titleΣπήλαιον παρά τη Χώρα. Η παράδοσις λέγει ότι εκορεύθησαν ποτέ εκεί ύδρευσιν επτά παρθένες ς ότι εφονεύθησαν εν αυτό, καταπεσόντος μέρος του σπηλαίου. Πιθανόν ότι το ύδωρ ωνομάσθη κατ’ αρχάς παρθένια δια την καθαριότητά τους, όπως τόσαι αλλά πηγαί και ποταμός της έλαβε το όνομα τούτο, έπειτα δε επλάσθη η μυθώδης παράδοσις, ο αριθμός ως γενητού από Ομήρου συχνή κεφ’λλη (πρβ 7παρθένες και επτάκις Αθηνών), πρβλ. τα επτάλα τρούσα= φαλάγγιον της διότι μετά 7 λουτρά ζήσεται οδηχθείς, φτάζουμο, φτάψυση (γαλή), εφτάκακο μοίρα (ύβρις γυναικός προς γυναίκα). Ήταν πιθανόν ότι υπήρχεν εκεί ιερόν της Παρθένου Αθηνάς, ης η εορτή να εγίνετο εν τέταρτον μέραν ως την συνοικίαν της Χώρας των καλουμένην Θένια= Τα Αθήναια. Ίσως δε και έχει σχέσιν προς το Παρθένιον της Ομήρου λέρου.
dc.relation.sourceΑρ. 665, 29 χ.ο, Κάλυμνος
dc.subject.legendtitleΕπτά παρθένες