dc.contributor.authorΧατζηγάκης, Αλέξανδρος Κ.
dc.coverage.spatialΤρίκαλα
dc.titleΈνας Γοργογυριάτης , ρωγιάστηκε στα Γιάννενα, τσιοπάνος. Φύλαγε τα πρόβατα, πάνω σε μια βουνοπλαγιά, κοντά σε μια μεγάλη γκούρα νερού. Μια μέρα παίζοντας τη φλογέρα του, ξεχασμένος, άφησε και τούπεσε η φλογέρα στη βαθειά τρύπα της γκούρας. Ύστερ’ από καιρό γύρισε στο χωριό του και παραξενεύτηκε βλέποντας τη φλογέρα του στα χέρια της γυναίκας του. Όταν ξαναγύρισε στα Γιάννενα, κοντά στα πρόβατα, άρχισε να σφάζει από ένα πρόβατο κάθε 2 3 μέρες και να το ρίχνει στην τρύπα της γκούρας. Το σφαχτό, έβγαινε στο χωριό του και τώπερνε η γυναίκα του. Τ’ αφεντικό του ανακάλυψε τη κλεψιά. Τον πιάνει, του κόβει το κεφάλι και το ρίχνει στην τρύπα της γκούρας. Το κεφάλι βγήκε στο Γοργογύρι. Το βρήκαν οι χωριάτες και από τότες, ονόμασας το παραποτάμι τους «Κεφαλοπόταμο». Σημ. Κεφαλοπόταμος = Κεφαλάρι ποταμιού, πηγή. Η παράδοση στο Περτούλι λέει ότι το νερό φεύγει από τη λίμνη του Κόζιακα και βγαίνει στο Γοργογύρι
dc.relation.sourceΑλεξ. Κ. Χατζηγάκη, παραδόσεις τ' Ασπροποτάμου, Τρίκαλα, 1948 σελ. 101 αριθ. 202
dc.relation.sourceindexΠαραδόσεις τ' Ασπροποτάμου