dc.contributor.authorΧρηστίδης, Αριστόβουλος Α.
dc.coverage.spatialΘράκη, Γέννα
dc.titleΗ ονομασία της κώμης κατά τας διασωθείσας παραδόσεως οφείλεται ως τας ειν τω κέντρω αυτής πηγάς ύδατος εξ ων σχηματίζεται παραπόταμος τις του Εργίνη. Περί των πηγών τούτων πολλά και διάφοροι παραδόσεις υπάρχοντος. Κατά τους μεν το ύδωρ των πηγών τούτων έρχεται δι’ υπογείων οχετών εκ μακράς αποστάσεως προς υποστήριξιν δε τούτου διηγούνται ότι δύτης τις εισδύσας υπό την καμάραν μιας των πηγών προυχώρησε επί 10 -12 μέτρα υπό την γην χωρίς να εύρη την άκραν του οχετού. Κατ’ άλλων παράδοσιν ήττου πιθανόν το ύδωρ τούτο δι’ υπογείων οδών έρχεται εξ αυτού του Δουνάβεως εις τον οποίον αποδίδουνν τους ιχθύς τοις, οποίους ευρίσκουσιν εν ταις πηγαίς. Προς υποστήριξιν δε και ταύτης λέγεται ότι εννίοτε ηλιεύθησαν εντός των πηγών τούτων ιχθύες αξιοσημειώτου μεγέθους εις τον οποίον ουδέποτε ήθελον φθάνει πηγαίοι ιχθύες.
dc.relation.sourceΑρ. 149, σελ. 1, Χρηστίδης Αριστόβουλος Α., Γέννα Θράκης
dc.coverage.geoname734064/Θράκη, Γέννα