dc.coverage.spatialΚέα
dc.titleΚάποτε ήταν ένας Καπετανέος Έλληνας, Βάσος ονομαζόμενος. Αυτός καταγόντανε από εδώ. Αυτός έκλεψε μια γυναίκα την ωραία Ελένη και την έφερε εδώ στην Τζια να την κρύψη. Οι Τζιώτες όμως δε δεχθήκανε γιατί φοβόντανε να μην έρθουν οι Τούρκοι να τους κάψουν πάλι. Αυτός αφού δεν την εδεχθήκανε τους είπε: Θα σπείρω μια χούφτα λάδι απάνω στην Τζια. Την πήρε και την πήε στη Σύρα. Εκεί την δεχθήκανε. Η σκάλα που ‘ναι σήμερο στη Σύρα, θα γενόντανε εδώ πέρα στη Τζια αλλά ο Βάσσος από πείσμα δεν άφησε να γίνη εδώ. Και για εκδίκησι έφερε στη Τζια τετρακόσους Λιάπηδες και υποχρέωσε τον καθένα να παίρνη από ένα δυο να τους ταϊζη. Και τότες μεσ’ στα σπίτια είχανε αμπάρια κ’ εκρύβανε 3- 4 κορίτσια της γειτονιάς για να μην τα πειράξουν οι Λιάπηδες.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2340, σελ. 64, Γεωργίου Κ. Σπυριδάκη, Κέα, 1960
dc.informant.nameΓκρέκας, Ιωάννης ή Χαχάμης