dc.coverage.spatialΘράκη, Άβδηρα
dc.titleΟ Παλαιολόγος που ήταν βασιλές της Κωνσταντινουπόλεως και όταν καταπολεμούσαν την Κωνσταντινούπολι είχε οχυρά μεγάλα, ήταν ακαταπολέμητη. Τέτοια οχυρά είχε. Όπου στο κάστρο υπήρχε μια θύρα μυστική όπου πήγε ένας εφιάλτης απ’ τους δικούς μας και πρόδωσε αυτή τη θύρα και μπήκαν απ’ αυτή. Επήγε κάποιος και το είπε του βασιλιά που ήταν με τον Πατριάρχη ότι έσπασαν τα τείχη. Ο Βασιλιάς θάμαξε. Και λέει: αυτό είναι πράμα που δε θα μπορέσω να το πιστέψω. Θα το πιστέψω αν τα ψάρια αυτά που είναι μισοτηγανισμένα εδώ πεταχτούνε και ζωντανέψουνε τότε θα πιστέψω. Και πεταχτήκανε τα ψάρια. Αυτά τα ψάρια είναι πέντε. Προ ολίγα χρόνια επί των ημερών μου πέθανε ένα και το σηκώσανε με μεγάλη παράκλησι. Τώρα είναι εκεί και είναι μισοψημένα. Όσοι πηγαίνουνε πηγαίνουνε και τα βλέπουνε.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2392, σελ. 32 – 3, Στεφ. Δ. Ημέλλου, Θράκη (Άβδηρα), 1961
dc.informant.nameΠαμπουχτσιόγλου, Λάζαρος