dc.titleΚατά τα τέλη του 18ου αιώνος, εις την παρά το Σκούπι (Σοπωτού) σωζομένην σημερόν περιοχήν ονομαζομένην Καθολικήν, ευρίσκετο μονή της ωμονύμου Παναγίας εις την οποίαν ένα πλήθος ελληνόπουλα έπερναν να νάματα των γραμμάτων από τον εκ Σοπωτού ιερωμένον Ιωανίκιον Νείρον, ο οποίος εκτός της γραμματικής μορφώσεώς του ήτο κι’ εξαιρετικός αγιογράφος. Κατ’ εκείνην την εποχήν λοιπόν εφιλοτεχνούσε την ιστορικήν εικόνα της Καθολικής της σήμερον ευρισκομένης εις το ομώνυμον εκκλησάκι της Γαστούνης αλλά και τότε ακριβώς συνέβη και μία από της συνηθισμένες ιστορίες της δυναστικής ρεμούλας. Οι Τούρκοι πληροφορηθέντες την ύπαρξι του σχολείου, μια σκοτεινή βραδυά απήγαγον όλα τα ελληνόπουλα τα οποία μετά είκοσι χρόνια επέστρεψαν εχθροί της πατρίδος των πλέον. Ένας μεγαλόσωμος Γενίτσαρος απεσπάθη τότε στην υπηρεσία του Πασά της Γαστούνης. Ήταν παραμονές της επαναστάσεως και η εντατική παρακολούθηση των υποδούλων τον έφερε στο θρυλικό εκκλησάκι της καθολικής κατά την εορτή της 15ης Αυγούστου. Στο αντίκρυσμα της Μεγαλόχαρης αισθάνθηκε ότι και ο καθένας ευρισκόμενος εμπρός σ’ ένα στενά αγαπημένο πρόσωπο ύστερα το εύκολο διάβασμα των κάτωθι αυτής γραμμάτων «Κριτός καθεζομένοι και αγγέλων εστώντων κλπ» του έφεραν στη μνήμη την παληά εποχή του σχολικού μοναστηρίου του Σκουπίου. Και τότε λένε πως ένα ακόμη απ’ τα θρυλλικά θαύματα της Μεγαλόχαρης έγεινε. Ο Γενίτσαρος περιβληθείς την Ελληνική φουστανέλλα έφυγε προς τις δοξασμένες βουνοκορφές των Αρσανείων όπου μετά μυθιστορηματικές περιπέτειες ξαναβρήκε τους συγγενείς του κ’ έλαβε μέρος στους δαφνοστεφείς αγώνας της πατρίδος. Μετά τη λευτεριά, συνοδευόμενος από τους συγγενείς και φίλους ξαναγύρισε στη Γαστούνη και κλείστηκε καλόγηρος στο ιστορικό εκκλησάκι εκείνης που του χάρισε τη λευτεριά
dc.relation.sourceΕφημ. “Η Πατρίς Πύργου”, Δήμοι Ήλιδος και Μυρτουντιών 2 - Μάρτιος 1938
dc.relation.sourceindexΗ Πατρίς Πύργου, 1938