dc.titleΠέρασι στο Νεχώρι. Οι χωριάτες πήγαν και τρύπωσαν απάνω στον Κορφοπεταλιά. Τώρα ακόμα φαίνονται τα ταμπούρια. Ήρθε στον Αϊ Δημήτρη. Έκαψε τα σπίτια, διήρπασε κι έκαμε και ζημιές. Κατεσκήνωσε στα «Αχούρια», ήταν μοναστηριού το μέρος αυτό. Έπειτα έχοντας οδηγό τον Καλαθά ή Καραγιάννη από το Νεχώρι (Γριέμ) και τον ωδήγησεν αυτός από τον κάτω δρόμο που πάει στον Πλάτανο απ’ τα’ Βρουμουφτιλιά. Ελπίζοντας πως θα το ‘χουν πιασμένο οι Ναυπάκτιοι οπλαρχηγοί ωδήγησε το στρατό του Σκόντρα από την Μπουγουνιά (το τμήμα του παραποτάμου του Ευήνου που χύνεται κάτω στης Αρτοτίβας το γεφύρι. Δυστυχώς οι αρχηγοί έδειξαν ασύγγνωστη αμέλεια. Δεν έπιασαν μια τέτοια θέση στρατηγική. Το ποτάμι εκεί έχει 35 περάματα, ενώ ο Καλαθάς του είπε(;) 5-6 από σκοπό. Ο Σκόντρας βλέποντας τα πολλά περάματα εφρύαξε και από το θυμό του έτριβε τα γένεια του γιατί φάνηκε ψευδόμενος ο Καλαθάς. Του έκαμε παρακλάδια. Έτσι η στρατιά πετάχτηκε στην πείνα.
dc.relation.sourceΑρ. 1542, σελ. 339 – 41, Αιτωλία, Δ. Λουκόπουλος, 1926
dc.subject.legendtitleΟ Σκόντρα Πασάς