dc.titleΗ όμμορφη Φριαγκαδοπούλα. Πιο πέρα από το Σπήλι, στην επαρχία Αγίου Βασιλείου υπάρχει ένα μικρό χωριουδάκι, ο Βάτος. Σήμερα αριθμεί περί τις 180 – 200 ψυχές. Χωριό μικρό που κατοικείται από προοδευτικούς κατοίκους.Στους παληούς χρόνους της δουλείας, εκεί παράπλευρα σ΄ένα εξίσου μικρό χωριό τον Κισσό κατοικούσαν Τούρκοι αιμοβόρο, που έπιαναν όλα τα πλουσιόχωρα χωριά βυθίζοντάς στο πέλαγος της απελπισίας με τις αιφνίδιες των επιθέσεις, λεηλασίες και αρπαγές. Στον Βάτο κατοικούσε και μια μεγάλη οικογένεια, των Φραγκιαδάκηδων που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Ξακουστή σ΄ όλη την περιφέρεια για την ομορφιά της ήταν η Φραγκιαδοπούλα. Οι ακόλαστοι Κισσιανοί Τούρκοι πολλές φορές έκαμαν απόπειρες αρπαγής της που απετύγχαναν όμως γιατί τ’ αδέρφια της και οι συγγενείς της την προστάτευαν και η πεντάμορφη κοπέλα δεν έβγανε παρά σπάνια από το σπίτι της πάντα με συνοδεία. Μια μέρα οι διώκτες της Φραγκιαδοπούλας πληροφορούνται ότι βρισκόταν απ’ έξω απ’ το Βάτο, Καββαλάρηδες τρέχουν, την συλλαμβάνουν και την αρπάζουν προς το χωριό των, παρά την απελπισμένη, αντίστασι και τις συγκινητικές επικλήσεις της. Η πεντάμορφη και αγνή κοπελλούδα των κρητικών βουνών, χάνει ό,τι πολυτιμότερο έχει μια παρθένα, γίνεται αντικείμενο της ακολασίας των επιδρομέων της και μην αντέχοντας στην ατίμωση που υπέστη πεθαίνει ευθύς αμέσως. Η προσβολή ήταν μεγάλη. Κι’ οι Φραγκιαδάκηδες ένα πόθο έχουν μέσα στη ψυχή των: να πάρουν εκδίκησι!. Ευθύς αμέσως γίνεται η μεγάλη επανάστασις και βρίσκονται πρώτοι μεταξύ των πρώτων. Οι μπιστόλες των και τα μακρυά ντουφέκια των βάφονται στο αίμα των άπιστων. Πήραν την εκδίκησί των, μα πολλοί απ’ αυτούς έμειναν στα πεδία των μαχών, ποτίζοντας με το αίμα των το δέντρο της Κρητικής ελευθερίας. Σήμερα στο Βάτο, το μικρό αυτό χωριουδάκι της Ρεθύμνης οι κοπελλούδες αναφέρουν με λύπη την Ιστορία της όμμορφης και άτυχης Φραγκιαδοπούλας κι οι ασπρομάλληδες γέροι στην αφήγησι των αφήνουν κι ένα στεναγμό. Ζωηρεύει στη μνήμη των η όχι και τόσο μακρυνή εποχή που στην Κρήτη μας εβασίλευεν η βία κ’ η κτηνώδης δύναμις ενός βαρβάρου κατακτητού.
dc.relation.sourceΕφημ. Κρητικός Κόσμος, 9 – Ιούλιος 1939
dc.relation.sourceindexΚρητικός Κόσμος, 1939