dc.coverage.spatialΦλώρινα
dc.titleΚάποτε εδώ στο χωριό έμεναν μόνον χριστιανοί. Μετά ήλθαν οι Τούρκοι και οι Χριστιανοί για να γλυτώσουν επήγαν σ’ ένα φρούριον, που είναι εκεί επάνω στο βουνό και εκλείσθηκαν μέσα. Όσον καιρό ήσαν οι χριστιανοί κλεισμένοι μέσα στο φρούριο, δεν μπορούσαν οι Τούρκοι να γίνουν κυρίαρχοι στο χωριό. Έπρεπε λοιπόν να εκπορθήσουν το φρούριον. Δια να το εκπρορθήσουν όμως, έπρεπε να τους κόψουν τον αγωγόν, που έπαιρναν νερό. Ο αγωγός ήταν βαθειά χωμένος και δια να του εύρουν έπιασαν ένα γάϊδαρον και τον άφισαν διψασμένον μίαν εβδομάδα. Μετά αφού επέρασε η εβδομάδα, τον επήραν, τον επήγαν εκεί κοντά στο φρούριον ελεύθερον. Ο γάϊδαρος έτρεχε πάνω κάτω καταδιψασμένος και σε μια στιγμή σταματάει κάπου και άρχισε να σκάβη με το πόδι του. Έτσι τους έδειξε το μέρος, έσκαψαν τότε αυτοί, ευρήκαν τον αγωγόν και έτσι έγιναν κυρίαρχοι του χωριού
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2894, σελ. 96 – 97, Αγγέλου Ν. Δευτεραίου, Άνω Κλειναί Φλωρίνης, 1964
dc.informant.nameΚωστής, Θεόδωρος