dc.titleΣτον καιρό που ασκέρι τ’ Αλήπασα, ταμπουρωμένο στο κάστρο του Τρικκάλου πολέμαγε με τα στρατέματα του Πατισάχη Σουλτάνου (1), λένε πως ο κλεισμένος στο φρούριο Δερβέναγας τ’ Αλήπασα σοφίστηκε να ξεγελάσει τον Τούρκο στρατηγό, για να ξεφύγει την αιχμαλωσία. Λένε μάλιστα πως στο φρούριο είταν κλεισμένος ο ίδιος ο Αλήπασας. Να τη σοφίστηκε η πονηρή αλεπού ο Δερβέναγας. Έβαλε πάνω στα μπουρτζια, στις πολεμίστρες κάτι Αραπάδες στρατιώτες κάμποσους γύφτους, και τους διάταξε όλη την νύχτα να μη πάψουν ως την αυγή να χτυπάνε τους νταϊρέδες, να παίζουνε κλαρίνα και βιολιά, να τραγουδάνε αμανέδες. Και όλα τούτα τα διάταξε για να κάνει τον Τούρκο στρατηγό να πιστέψει πως μες το κάστρο είναι πολύς στρατός, πολλή αρβανιτιά, και πολλά τροφίματα και πως δεν νοιάζεται για το ζώσιμο του κάστρου. Έτσι ο στρατηγός θα αναγκαζότανε να λύσει την πολιορκία και να φύγει. Τη νύχτα όμως αυτή ο Δερβέναγας, κατεβάζει το στρατό του, στο μεγάλο πηγάδι που είναι στο τρίτο χώρισμα του κάστρου, περνάει το λαγούμι και βγαίνοντα, έξω μακριά απ’ το κάστρο, τραβάει στα Γιάννενα. Όταν οι Τούρκοι κάνανε έφοδο και μπήκανε στο φρούριο βρήκανε μονάχα τους αραπάδες και τους σφάξανε. Λένε ακόμα ότι και οι Αραπάδες δεν σφάχτηκαν αλλά φύγανε. Ο Δερβέναγας πέρνοντας μαζύ του τους αραπάδες τοποθέτησε στα μπούρτζια τους νταϊρέδες που κουρδισμένοι με ελατήρια χτυπάγανε μονάχοι τους. Σημ (1) Σουλτανικά στρατεύματα υπό τον Χουρσίτ Πασά
dc.relation.sourceΑλεξ. Κ. Χατζηγάκη, Παραδόσεις τ' Ασπροποτάμου, Τρίκκαλα, 1948 σελ. 50 αριθ. 99
dc.subject.legendtitleΤο κάστρο των Τρικκάλων