dc.titleΟι κλέφτες όταν ψένανε αρνιά ή κατσίκια, για να μην προδοθούν απ’ τους καπνούς που άφηνε η φωτιά, ανοίγανε στο χώμα λάκκο, βάζανε τη φωτιά κι ‘ύστερα ρίχνανε μέσα το σφάγιο για να ψηθεί. Έτσι είχανε μια πρόχειρη γάστρα, ένα μικρό φούρνο. Μια φορά οι κλέφτες, θελήσανε να ψήσουν ένα τραγί. Αυτό όμως, όταν το σφάζανε άρχισε να βελάζει φοβερά. Οι τσοπάνηδες ακούγοντας το βέλασμα, αρχίσανε στα κουτουρού να πυροβολάνε. Οι κλέφτες φοβισμένοι πετούν το τραγί μισοζωντανό στο λάκκο και εδώ πάνε οι άλλοι. Λένε πώς από τότες παρουσιάστηκε στο μέρος αυτό ένα χαμοδράκι, που όσα γίδια και πρόβατα βατεύει ψοφούν. Σημ (2) Κουτσοβλάχικη λέξη= η ψησταριά
dc.relation.sourceΑλεξ. Κ. Χατζηγάκης, Παραδόσεις τ' Ασπροποτάμου, Τρίκκαλα, 1948, σελ. 108, αρ. 218
dc.subject.legendtitleΦριπτάλιο