dc.contributor.authorΜηλιώρης, Νίκος Ε.
dc.coverage.spatialΜικρά Ασία, Βουρλά
dc.description.abstractΠροτροπή γιά επιτάχυνση δουλειάς,πορείας κτλ. Λέγεται ότι η φράση οφείλεται στό εξής. Κάποτε ναύτες Εγγλέζοι στά Βουρλά είχαν καβαλικεύσει σε γαϊδουράκια γιά να ανέβουν στήν πόλη. Κάποιος απ' αυτούς ήθελε να πεί στό νοικοκύρη του ζώου πού το συνόδευε να μή το χτυπά, αλλά να βαδίζουν σιγώτερα. “Few speed” (=λίγη ταχύτητα) του επαναλάμβανε διαρκώς. Ο γαϊδουριάρης όμως νόμισε πώς του έλεγε “άς πετά” και γι' αυτό χτυπούσε όλο και περισσότερο το ζώο γιά να τρέχει ώς πού έρριξε κάτω τον Εγγλέζο, με αποτέλεσμα να Σφπαχτούν και να δαρτούν απ' αυτή την παρανόηση
dc.titleΔός το κι άς πετά
dc.subject.lemmaδίνω
dc.description.drawerδίνω – δουλειά
dc.description.drawernumber22
dc.relation.sourceΝίκος Ε. Μηλιώρης, Βουρλά Μικράς Ασίας, Μικρασιατικά Χρονικά Ζ, 1957, σελ. 438, αρ. 269
dc.relation.sourceindexΜικρασιατικά Χρονικά, Ζ
dc.coverage.geoname311044/Μικρά Ασία, Βουρλά