Εναλλαγή πλοήγησης
Ελληνικά
English
Ελληνικά
Ελληνικά
English
Σύνδεση
Εναλλαγή πλοήγησης
Πρόσφατες εγγραφές
Αρχική σελίδα
Πρόσφατες εγγραφές
Αρχική σελίδα
Πρόσφατες εγγραφές
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
DSpace at KEEL: Πρόσφατες εγγραφές
Αποτελέσματα 8321-8340 από 142579
Λένε πως ήταν κάποια βασίλισσα που τη λέγανε «Μενελαΐς. Εδώ πάνου στον προφήτ’ Ηλία έχει πέτρες Πελασγικές. (Ήρθε Γάλλος αρχαιολόγος – Μπογκούρ (Βόλος – Αρχαιολογία Βόλου). Είπε ότι είναι πελασγικά. Γύρισαν το βουνό. ‘Εχει μια ζώνη φρούριο και β’ και γ’ σειρά που όλο μικραίνουν. Έχει και μια δεξαμενή, αρχαία. «Τσ’ Κεράζ το πεγάδ’».
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Παράδοσις περί του φρουρίου Θερμησίας
«Αι αλυκαί της εν τη Ερμιονίδι Θερμησίας ήσαν περίβλεπτοι ήδη επί των ημερών της βενετοκρατίας, ως βλέπομεν εκ των εκθέσεων των Βενετών προνοητών της Πελοποννήσου. Υπερήσπιζε δ’ αυτάς βενετικόν φρούριον επί αποτόμου βράχου, απέχοντος της θαλάσσης περίπου ημίσειαν ώραν. Προς τούτο δεν συνδέεται παράδοσις των περιοίκων ην ήκουσα περιερχόμενος τω 1878 την Ερμιονίδα, παρά του Γ. Π. Φωτοπούλου. Συνωδά...
Πολίτης, Ν. Γ.
(
1914
)
Η πηγή. Έχ’ ακούσει ότι κάποιος βασιλέας με τη βασίλισσα εκατοικούσε απάνω στο κάστρο και η πηγή εβόϊζενε. Η βασίλισσα δεν εμπόρειεν να κοιμηθή και κατασκεύασε ένα dρυμόνι και το ‘ριξε μεσ’ στη φλέβα κ’ εκόπηκεν ο βοϊτός της.
Ήμελλος, Στέφανος Δ.
(
1959
)
Ήτανε πραγματικώς βασίλισσα. Εννοεί την «Κερά» του Κάστρου. Βρήκε βιβλίο στην Καρδίτσα ο Ηλίας τ’ Αποστόλ’, που λέει για τη βασίλισσα.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Στην Αγιά Βαρβάρα, ξωκκλήσι στη συνοικία «τα Παλιοχώρια» της Χούνης (Ευρυτ.) Δυο συμπεθερικά ερχόνταν αντίθετα. Το ένα από δω τ’ άλλο απ’ την άλλη τη μεριά. Ούτε το ένα παραμέραε για να περάση τ’ άλλο, ούτε τ’ αντίθετο. Λόγια το ένα λόγια τ’ άλλο πιάστηκαν. Σκοτώθηκαν κι απ’ το ένα κι απ’ τ’ άλλο κάμποσοι. Εκεί ήταν ένα Μετόχι στα παλιά χρόνια και αποπαίρνονταν απ’ την Επισκοπή (= χωριό και παλιό...
Λουκόπουλος, Δημήτριος
(
1928
)
Ο Ρήγας της Σηλυμβρίας
Ήθε να βγη να σιργιανίση και πήρε δυο κάτεργκα και μερικούς αθρώπους κ ήρθεν στη Χίο και πήγεν στο Ναγόν κ ήραξεν και πήγε να στοχαστή τη φλέγαν του Ναγού, κι άμα είδε, ήλθεν όξω μεριά στο Μύλον και κουρασμένος ήππεσεν να συχάση λιγάι. Εκεί επαρρησιάστη μια γυναίκα και με κάθε τρόπον τον έκλεψεν από τους αθρώπους του, και τον επήγεν σε μιαν σπηλιάν και του δειξε εκεί πολλά γρόσα και τον επλάνεσε και...
Άγνωστος συλλογέας
(
1916
)
Μετά τα Γρίλια έρχονται τα Χαλάσματα. Εδώ εβούλιαξε το αλώνι μ’ όλα τ’ άλογα. (Μεγάλη καθίζηση βράχοι). Κούφωμα στο βουνό. Ακούνε απότομα ένα βούϊσμα κι έπεσε στη θάλασσα (80 χρόνια υπόθεση). Έχει νέα γκρεμίσματα. (Τόπων. στου Λότου). Μέσα στα γκρεμίσματα έχει και ημέρες σ’κίες (=συκιές), να κάτσης, βρίσκεις και φρούτα να φας. Ήδη στο αγκρέμιστο μέρος έχει αλώνι, που αλωνίζει ο κόσμος. Κάθε βύθισμα...
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1958
)
Αρχαίος δήμος Μενελαΐδος: Ήτανε εδώ, θέλουνε να πούνε, μια βασίλισσα που τη λέγανε Μενελαΐς. Αυτή εβασίλευε στην περιφέρεια αυτή. Υπάρχει ο τάφος της εδώ μέσα κάπου (δεν ξέρουμε που) τα έχει μέσα τη χρυσή γουρούνα με τα γουρουνόπ’λα. (αν ήξερα που είναι, θα ήμουνα πλούσιος!». Αν ήξερε κανείς που είναι θα έκανε την τύχη του.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Παράδοση για το βούλιαγμα τόπου μεταξύ δύο κάστρων, έξω από την Γκιουμουλτζίνα, και για κτιριακά λείψανα που φαίνονται κάτω από το νερό.
Κυριακίδης, Σ.
(
1922
)
Στου παπά τ’ αλώνι (αντίκρυ, στην Ήπειρο, απάνου από την Πάργα). «Βάνω πλώρα, με του παπά τ’ αλώνι!». Λένε πως εκεί ήταν ένας παπάς που αλώνιζε τις Κυριακές, που δεν έκανε, κι εβούλιαξε το μέρος μαζί με τον παπά.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1957
)
Από κάτι τοποθεσίες μπορεί να σκεφτή κανείς κάτι για την ιστορία της Ερεικούσας. Έχει μέρος που το λένε Ποταμόπουλο. Είχε πολιτεία Ποταμούπολη, που εβούλιαξε. Έχει τοποθεσία Χασανάτικα. Είχε κανένα Χασάνη, Αλβανό ή Τούρκο που ζούσε εδώ; (με πρόβατα).
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1960
)
Ο Δεσπότης που ήταν άλλοτι στην Επισκοπή (χωριό Εύρυταν) και τον κατηγόρησαν οι Σοβολακιώτες πως τα είχε φτιασμένα με μια γυναίκα και τον κάλεσε ο Πατριάρχης να πάη να δώση λόγο κι ύστερα τους καταράστηκε και βύθισε το χωριό τους, στάθηκε να ξαποστάση κάπου. Εκεί βάρεσε την πατερίτσα του στο χώμα κάτω και πετάχτηκε νερό που βγαίνει ως τα Σήμερα. Είναι και βρύση που τη λένε: «στου Ιορδάνη». «Στου Επισκόπου»...
Λουκόπουλος, Δημήτριος
(
1928
)
Τα Δασκάλεια – αντιπάξους (ως φαίνεται εκείνα τα χρόνια, ήτανε ενωμένο με τσ’ Αλιμπάξους κι ήτανε δάσκαλος εκεί η δασκάλα κι εβούλιαξε στη μέση κι απόμεινε). Ξωλίθαρο, βράχος μέσα στη θάλασσα. Κοντά στα Δασκάλεια είναι άλλο νησάκι η Μπουρδουμπού – αντιπαξούς. (Ποιος τσου ξέρει γιατί το βγάλανε έτσι!).
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1957
)
Μουρτάρι (το) = χωρίον απέχον μόλις 15 της ώρας από του Ορίου εις ου την Κοινότητα ανήκει, μόλις έχον 80 – 90 ψυχάς. Μάλιστα αναφέρεται και το εξής φαιδρόν: «Κάποτε επεσκέφθη το χωρίον ένας επίσκοπος (δεσπότης), τον οποίον εμέθυσαν και τον έβαλαν στο χορό να χορέψη. Τώρα ο επίσκοπος υπό την επήρειαν του βάκχου χορεύει κ τραγουδά, εις το τέλος του άσματος του επανελάμβανε: εννιά εννιά να κάνετε πάντα...
Δαλιάνης, Νικόλαος Κ.
(
1930
)
Στου παπά τ' αλώνι
Εδώ ήταν αλώνι κι αλώνιζε ένας παπάς μέρα Κυριακή κι ο Θεός ωργίστηκε και τον εβύθισε. Γι’ αυτό και το μέρος είναι βυθισμένο.
Σακελλαριάδης, Χαρίλαος
(
1930
)
Στο δρόμο προς το ασπροχώρι όταν πας με το ξω, φαίνεται μια λίμνη μεγάλη. Κοντά είναι το χωριό Αγδίνιες. Ένας Γδύνιες ήταν ένας παπάς κ’ είχε το χωράφι του κει που είναι σήμερο η λίμνη. Τ’ Αγίου Σπυρίδωνα αφού λειτούργησε, πήγε να κάνη χωράφι. Η παπαδιά του λεγε να μην πάη τέτοια μέρα. Ο Άγιος Σπυρίδωνας λειώνει δυο ζευγάρια παπούτσια. Το χρόνο. Παίρνει αυτός το κοπέλλι του και πάει. Σαν τελείωσε...
Ιωαννίδου, Μ.
(
1941
)
Τιμωρία δια τους παραβάτας της αργίας. Λένε ότι ένας παππάς αλώνευε της Αγίας Κυριακής και ότι εβούλησε το αλώνι και τον έχωσε μέσα με τα βόϊδα.
Κασιμάτης, Ιωάννης Π.
(
1958
)
Η κατάρα τ' Δεσπότ'
Μια φορά πέρασ’ απ’ τον Καλουμενάδο(7) ένας δεσπότ’ς που ‘χε χολέρα και ζητούσε να τ’ δώσουν νερό ν πιεί, αλλά κανείς δεν πήγαινε να τ’ δώσ’, γιατί φοβούνταν κλείναν τα σπίτια, να μη μπει η αρρώστια μέσα. Ήδωσε τότε ο δεσπότ’ς κάταρα να βουλήξ’(8) το χωριό. Γι’ αυτό και σήμερα ούλα τα σπιτιά τ’ είναι β’ληστά (9). [Καλουμενάδο= Ερειπωμένο χωριό δίπλα στον Κτικάδο, να βουλήξ’= Να γκρεμιστεί, β’ληστά=...
Φλωράκης, Αλέκος Ε.
(
1971
)
Αμομάξι= (περιφέρεια κοντά ‘ς τ’ Αργοκοίλι) στην εκκλησία Κερά. Εβυθίσθην η πολιτεία εκεί από αιμομιξία. Δηλ. έπαιρνε ο αδερφός την αδερφή, ο γυιός τη μάνα, δεν εξετάζανε τίποτα.
Ήμελλος, Στέφανος Δ.
(
1960
)
Παράδοση Τοπογραφικά
Ανέβαινοντας από την «Πόλη» προς τα Καλύβια, έχει τόπο όπου εκάμανε ανασκαφές κ’ ευρήκανε τάφους με δαχτυλίδια και άλλα. Στα παλιά χρόνια ήτανε εδώ πολιτείες που εβουλιάξανε. Είχε κι εκκλησίες που φαίνονται γκρεμισμένες. Είναι κ ένα τραγούδι που λέει: - Ανάμεσ’ απ’ αγιά Σοφιά κι από Αγιά Ελένη βασιλοπούλα κάθεται μεσ’ στο φλωρί ντυμένη.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1956
)
«
»
Πλοήγηση
Όλο το Αποθετήριο
Αρχείο & Συλλογές
Τόπος καταγραφής
Χρόνος καταγραφής
Συλλογείς
Λήμμα
Κατάταξη παράδοσης (κατά Πολίτη)
Ευρετήριο πηγών
Κείμενα
Ο λογαριασμός μου
Σύνδεση