dc.contributor.authorΔρακίδης
dc.coverage.spatialΑρνίθα Ρόδουel
dc.description.abstractΚατά τους μαύρους χρόνους της Τουρκικής δουλείας πολλοί, ως γνωστόν, Χριστιανοί εγίνοντο δια της βίας Τούρκοι. Και κατά πρώτον ετέθει εις χρήσιν το παιδομάζωμα. Δηλ. η αρπαγή εκ των αγκαλών της οικογένειας και ο δια της βίας εξισλαμισμός των Ελληνοπαίδων. Τα Χριστιανόπουλα αυτά εγίνοντο κατόπιν, δυστυχώς, οι μάλλον φανατικοί οπαδοί του Μωάμεθ. Ήσαν οι Γενίτσαροι. Εκτός από το παιδομάζωμα πολλοί Οθωμανοί ελάμβανον δια της βίας συζύγους Ελληνίδας, αίτινες, εν τούτοις διετήρουν την θρησκείαν των. Και όχι μόνον αυτό, αλλά κρυφά πολλάκις εβάπτιζον και τα παιδιά των Τοιουτοτρόπως δε ενώ εις το φανερόν ήσαν Τούρκοι και έφερον Τούρκικα ονόματα ως Χασάνης, Μουσταφάς κ.τ.λ. εν κρυπτώ ήσαν Χριστιανοί και ελέγοντο Δημήτριος, Φώτης κ τ.λ. Ήσαν οι λεγόμενοι ψευδότουρκοι ή λαθρόβιοι χριστιανοί, οίτινες υπήρχον ιδία εν Τραπεζούντι, καθώς επίσης και εις τας Νήσους Κρήτην και Κύπρον. Φαίνεται όμως ότι και εις την Ρόδον υπήρχαν τίνες ψευδότουρκοι και μάλιστα εις τα χωρία Λίνδον, Σάλακον, Αρνίθαν κλπ. Και σήμερον ακόμη εις τα ανωτέρω ρηθέντα χωρία - μολονότι η ύπαιθρος χώρα κατοικείται από των αρχαιοτάτων χρόνων υπό αμιγούς Ελληνικού πληθυσμού, υπάρχουσιν Οθωμανοί τίνες, οι οποίοι δεν είνε άλλοι παρά οι ρηθέντες ψευδότουρκοι. Εκ των λόγων τούτων παρήχθη ωρισμένως και η ανωτέρω παροιμία ήτις λέγεται εις το χωρίον Αρνίθα. Εκ των αυτών ωσαύτως λόγων παρήχθη ως δεν αμφεβάλλομεν και η εις άλλην σελίδα δημοσιευομένη ετέρα παροιμία: -Τούρκος είσαι Μουσταφά; -Τούρκος μα την Παναγιά.el
dc.titleΝα βάλουμε(ν) και τον Χασάνη Τούρκον;el
dc.subject.lemmaΤούρκοςel