dc.contributor.authorΠάγκαλος
dc.coverage.spatialΚρήτηel
dc.description.abstractΔιάλογος αφεντικού, κυρίου και του σκύλου του. Ο αφεντικός λέγει προς τον σκύλλον του: - όντε τρώς ολαγος φύτρο πέντε οργυιές πάει το μπήγο. Σκύλος:- Τάϊζε με και μένα λάδι κι ας τονε κι ας αλλαργάρη. Φύτρο: Περιληπτικώς αντί του πληθ. αριθ. φύτρα= τα φυτρώντα σπαρτά, ότι έχουν μήκος πέντε δέκα πόντους, τα οποία τρώγειν ο λαγός δυναμώνει πολύ και πηδά μεγάλους πήδους, άλματα και δυσκολεύεται ο σκύλος να τον πιάση. αλλαργάρη= Όπως ο λαγός δυναμώνει με τα φύτρα, έτσι και ο σκύλλος με τα λαδερά φαγητά και δεν αφήνει τότε το λαγό ν' αλλαργάρη, ν' απομακρυνθή, αλλά τον πιάνει. Εντέυθεν η προέλευσις της φράσεως δηλούσης ότι αν έχω και εγώ τα αυτά μέσα, τας αυτάς ευκολίας που έχει ένας άλλος θα φέρω τα αυτά αποτελέσματα εις τας επιχειρήσεις μου, όμοια και αυτός.el
dc.relation.isreferencedbyΤαγίζω πρβ. Π.Π. 1el
dc.titleΤάϊζε με και μένα λάδι κι ας τονε κι ας αλλαργάρηel