dc.contributor.authorΠαπαδόπουλος, Α.Α.
dc.description.abstractΕκ της εκκλησιαστικής δεήσεως "αντιλαβού, σώσον ελέησον και διαφύλαξον ο Θεός" απεχωρίσθη το σώσον ελέησον ως φράσις δηλούσα εσχάτην απόγνωσιν προσώπου ικετεύοντος να το σώσωμεν από έσχατον κίνδυνον. Η συντακτική σχέσις αυτής εν τω λόγω δεν προσπίπτει κανονική, διότι λέγεται π.χ. ήρθε σώσον ελέησον! ήρθε παρακαλώντας σώσον ελέησον κττ., αλλ' ασχέτως προς το γεγονός ότι αι εκκλησιαστικαί λέξεις και φράσεις πολλάκις, καθώς παρετηρήσαμεν άλλοτε, δεν προσαρμόζονται εις τον λόγον γραμματικώς και συντακτικώς εδώ δυνάμεθα να συμπληρώσωμεν το χαίνον της συντάξεως εξυπακούοντες την μετοχήν λέοντας, καθώς ήρθε λέοντας σώσον ελέησον!el
dc.relation.isreferencedbyΣώγω Π.Π. 6el
dc.titleΣώσον ελέησον!el
dc.subject.lemmaΣώγωel
dc.description.drawerΣυντεκνία- Τοπώνωel
dc.description.drawernumber61el
dc.relation.sourceΑ. Α. Παπαδοπούλου, Φρασεολογικά, Λεξικογραφικόν Δελτίον Έτος Ε (1950), σελ. 36- 37el
dc.relation.sourcetypeΑρχείο Χειρογράφωνel
dc.coverage.geoname390903/Ελλάδαel