dc.contributor.authorΠαπαδόπουλος, Άνθιμος Α.
dc.coverage.spatialΠόντος
dc.description.abstractΠως δεν έχει η 'κουλία κέρατα μήπως πάντοτε είναι κατσίκα; 'Κουλία, αίξ άνευ κεράτων. Η λ. ομόρριζος του κολοβός, κολούω και του διαλεκτικού 'κουλίζω, αποκόπτω την κεφαλήν (κυρίως επί των ιχθύων), σημαίνει άρα αίγα οιονεί κεκολοβωμένην, διότι εν τη συνειδήσει του λαού το ζώον τούτο εγεννησε την παράστασιν του κερασφόρου, δια τούτο δε το άνευ κεράτων θεωτείται ως κολοβόν. Εν τη παρ. γίνεται διάκρισις της 'κολίας και της κατσίκας ως προς την ηλικίαν, δεν δυνάμεθα δε να υποθέσωμεν ότι η πρώτη είναι μικρόν κατσίκι, διότι δεν έχει κέρατα, επειδή ενδεχόμενον είναι εκ φύσεως να μη έχη. Εντεύθεν η παρ. επί των φαινομένων μικρών κατά την ηλικίαν και δια τούτο ανικάνων κρινομένων να κάμνουν τι, ενώ τουναντίον και ηλικίαν παρά το βραχύ ανάστημα έχουν και ικανότητα. Συνήθως επί κόρης
dc.titleΗ 'κουλία με το κ' έ'χ κέρα πα'σκίντο πάντα εν κατσίκα;
dc.subject.lemmaκουλία