dc.description.abstractΕις την παροιμίαν ταύτην υπόκειται ο εξής μύθος : Μιά φορά σ' έν αντρόγενο εζούσαν και οι δύο μαννάδες τους. Επειδή οι γριές ετρωγόσαντε σα συμπερθέρες είπ' η γυναίκα του αντρός της ότι πρέπει να λείψη η μά μάννα. Ο άντρας έμεινε σύμφωνος και επαραφύλαγε τη γυναίκα του να ιδή τι θα κάμη. Μιά ημέρα τη βλέπει που ρτόχαγε το τσεκούρι εκατάλαβε ότι το τρόχαγε για τη μάννα του και επειδή οι δυό γριές εκοιμώσαντε μαζί είπε της μάννας τουνα κοιμηθή το βράδυ εκείνο αλλού. Η γυναίκα εξακολουθούσε τάχα θυμωμένη να λέει ότι πρέπει να λείψη η μία μάννα για ησυχάση το σπίτι. Ο άντρας της έλεγε “η αυγή θε ναν το δείξη τίνος μάννα θε να λείψη”. ΤΗ νύχτα η γυναίκα πηγαίνει 'ς τα σκοτάδια εκεί όπου εκοιμώσαντε οι γριές και κατά τη θέσι όπου εκοιμώτανε η πεθερά της φέρνει μιά τσεκουριά καλή και πάει καικοιμάται. Την αυγή βλέπει την πεθερά της και μπαίνει μέσα ν' ανάψη φωτιά. Σηκώνεται τρομασμένη και βλέπει το κεφάλι της μάννας της 'ς τα δυό χωρισμένο. Τότ' εκατάλαβε τι εσήμαινε ο μύθος τ' αντρός της αλλ' ήτανε αργά
dc.relation.isreferencedbyΠολίτου Παροιμίαι 2
dc.titleΗ αυγή θέ ναν το δείξη τίνος μάννα θε να λήψη