dc.contributor.authorΝατσούλης, Τάκης
dc.description.abstractΠολλές φορές λέμε, βλέποντας ένα ζευγάρι, πως μοιάζει σαν “το αντρόγυνο της Αγιάς Παρασκευής”! Ξέρετε ποιό ήταν αυτό το αντρόγυνο; Στην παλιά Αθήνα, κοντά στο Θησείο υπήρχε κάποτε η συνοικία της Αγίας Παρασκευής, που δεν υπάρχει σήμερα. Σε κάποιο μοναχικό σπιτάκι κατοικούσε ένα αντρόγυνο. Ο Θάνος και η Παγώνα Παγιαυλή. Ο κόσμος τους έβλεπε και τους ζήλευε, γιατί έμοιαζαν “σα δύο αληθινά πιτσουνάκια”, όπως γράφει ένας παλιός χρονικογράφος. Το ζευγάρι αυτό είχε γίνει υπόδειγμα για τους άλλους παντρεμένους κι όλοι προσπαθούσαν να μιμηθούν “το αντρόγυνο της Αγιάς Παρασκευής”. Ένα βράδυ, μερικοί φίλοι πέρασαν έξω από το σπίτι τους και άκουσαν γυναικείες φωνές και κλαματα. Κατάλαβαν τότε πως ο άντρας έδερνε τη γυναίκα του. Δεν είπαν τίποτα κι έφυγαν. Την επόμενη το αντρόγυνο παρουσιάστηκε σα να μη συνέβαινε απολύτως τίποτε. Αυτό κράτησε περισσότερο από μήνα, ώσπου από στόμα σε στόμα μαθεύτηκε το μυστικό. Κάθε νύχτα τις έτρωγε η Παγώνα από τον Θάνο και την ημέρα παρουσιάζονταν κι' οι δύο σαν το πιο ευτυχισμένο ζευγάρι της Αθήνας. Από τότε, λοιπόν όταν βλέπουμε κανένα αντρόγυνο να υποκρίνεται το αγαπημένο, λέμε οτι μοιάζει με το “ αντρόγυνο της Αγιάς Παρασκευής”!
dc.titleΤο αντρόγυνο της Αγίας Παρασκευής
dc.subject.lemmaαντρόγυνο
dc.description.drawerάνθρωπος – απόλωλος
dc.description.drawernumber7
dc.relation.sourceΤάκης Νάτσούλης, Παροιμοιώδης εκφράσεις, Εφημ. Νέα Πολιτεία, Αθηνών, 18/4/1971, σελ. 9
dc.relation.sourceindexΝέα Πολιτεία, 1971