dc.contributor.authorΖήσης, Ευστράτιος
dc.coverage.spatialΘράκη, Αυδήμιο
dc.description.abstractΔιηγούνται γι αυτήν την παροιμία ότι κάποιος τσομπάνος πήγε στο Δεσπότη να εξομολογηθή και ώμολόγησε ότι έφαγε γάλα τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο Δεσπότης δεν του συγχωρούσε αυτό το παράπτωμά του, αν και ο τσομπάνος επέμενε ότι ήταν στο βουνό και δεν είχε να φάη άλλο τίποτε. Την ώρα εκείνη όμως το γατάκι του Δεσπότη άνοιξε το ντουλάπι του και ο τσομπάνος είδε ένα κοτόπουλο που είχε έτοιμο να φάει ο δεσπότης μολονότι ήταν Μαγάλη εβδομάδα. Και είπε τότε ο τσομπάνος: Αλλ' αντ'άλλα τα μεγάλα κλπ. Κι έτσι καθιερώθηκε αυτή η παροιμία για τους ανωτέρους που επιτιμούν τους κατωτέρους των για ασήμαντα παραπτώματα, ενώ εκείνοι κάμνουν τα ίδια και μεγαλύτερα
dc.titleΆλλ' αντ' άλλα τα μεγάλα, κι όχι της Παρασκευής το γάλα
dc.subject.lemmaάλλος