dc.contributor.authorΖευγώλη – Γλέζου, Διαλεχτή
dc.coverage.spatialΝάξος, Απείρανθος
dc.description.abstractΗ στο νώμο. Δηλαδή: Είναι ώρα για την εξοχή. Παλαιότερα πηγαίνανε κατά την εποχήν αυτή στις αγροικίες για να μείνουν όλο το καλοκαίρι. Βλ. Και προηγούμενη, π.χ. Άλλοτες των Αγίων Αποστόλω 'τονε τα φασόλι απάνω στη βεdεμα 3) dωνε, μα ήτο gαλοκαίρι πια 4) τα πρωτουαλιστά 5) τόνε υαλισμένα 6) Ια 'φτο δα 'λέα gι' οι παλαιοί, πως: Των Αγίων Αποστόλω τα παπούτσα και στο νώμο. Ότι 7) κι ημαθά τηνε κι' ευτή κι ήβανε μια gεδιά 8) ήφυε. Ετσά μου τη gάνουν όλες μου οι μαθητρες. Των Αγίων Αποστόλω τα παπούτσα και στο δρόμο. 3) = ένταση, ακμή της καρποφορίας, 4) = λόγω του παλαιού ημερολογίου ήτανε προχωρημένο το καλοκαίρι, 5) = σταφύλια που ωριμάζουν ενωρίς, 6) = ώριμα, 7) ότι και = μόλις, 8 = βελονιά. Μόλις έμαθε δηλαδή λίγο να ράβη
dc.titleΤων Αγίων Αποστόλω τα παπούτσα και στο δρόμο
dc.subject.lemmaΆγιοι Απόστολοι
dc.description.drawerαβανιά – Άγιος Ευθύμιος
dc.description.drawernumber1
dc.relation.sourceΔιαλεχτής Ζευγώλη – Γλέζου, Παροιμίες από την Απείρανθο της Νάξου, Αθήναι, 1963, σελ. 20
dc.relation.sourceindexΠαροιμίες από την Απείρανθο της Νάξου
dc.coverage.geoname8133697/Νάξος, Απείρανθος