dc.contributor.authorΖευγώλη – Γλέζου, Διαλεχτή
dc.coverage.spatialΝάξος, Απείρανθος
dc.description.abstractΛέγεται όταν δύο περιπτώσεις, δύο γεγονότα, δύο πράγματα παραλληλίζονται, ενώ έχουν σημαντική διαφορά. Υπάρχει ο παρακάτω μύθος: Ήτονε, λέει, καμμιά βολά βοσκοί σε κανένα μέρος κι' επααίνανε, λέει, με το κοπάδι καμμιάν ημέρα κι' ήφυε gανέναν αρνάκι κι' εδιάηκε σε καμμιά bρύπα, πούτον ένας ασκηστής. Εχάδεψε λοιπό τ' αρνάκι ασκηστής κι' επόμεινεν εκεί. Άλλη μέρα πάλι πάει στη bρύπ' άλλον αρνάκι, πάει κι' άλλο, κι άλλο, και φεύγουνε λοιπό οι βοσκοί και πάνε στη dρύπα και βρίσκου dόν ασκηστή. Τη μεγάλη bαρασκευγή, λε', είπανε, λέει, να πάμε, λε', ένα bοκάλι γάλα τασκηστή, που θα φύωμεν εμείς να πάμε στο χωριό και θα τύχη να το πιή τη Λαbρή. Πάνε λοιπό το γάλα τασκηστή, λέει, είdα να το κάμω τώρα ω; Να τοπιώ σήμερα Μεγαλοπαρασκευγιάτικο δεν είν' αμαρτία; Να ταφήσω πάλι 'ιά τη Λαbρή, bορεί να χρειάζεται τω βοσκώ το bοκάλι και να που dιότα να κολαστούσι. Πίνει λοιπό το γάλα και δώνει τω βοσκώ το bοκάλι. Κιού κιού κιού λοιπ' α' τη μία, κιού, κιού, κιού κι' απού την άλλη πάει στου Δεσπότη τ' αφτιά και καλεί τον ασκηστή να τονε ξεμολοήση- αλλά όλα 'φτά 'ίνησα 'ιά να ξεμολοήσ' ασκηστής το Δεσπότη- εκούρεψε λοιπό τον ασκηστή. Μεσ' την ώρα πάει και μια 'υναίκα να τη σαραdιση ο Δεσπότης και κάνει λοιπό του μωρού ασκηστής, λέει, ποιός είναι, παιδί μου, ο bαbάς σου; Λέει ο Δεσπότης. Λέει: Άλλα 'd' άλλα, Δεσπότα μου, και τση Μεγάλης Παρασκευγής το γάλα. ασκηστής = ασκητής, dίοτα = να πουν κάτι, κιού κιού κιού = με το πες πες, Άλλα 'd' άλλα, Δεσπότα μου, και τση Μεγάλης Παρασκευγής το γάλα = απο ανέκδοτη συλλογή μου
dc.titleΆλλα d' άλλα και τση Μεγάλης Παρασκευγής το γάλα
dc.subject.lemmaάλλος
dc.description.drawerάλλος – άμαστρη
dc.description.drawernumber5
dc.relation.sourceΔιαλεχτής Ζευγώλη – Γλέζου, Παροίμιες από την Απείρανθο της Νάξου, Αθήναι, 1963 σελ. 32 – 33
dc.relation.sourceindexΠαροιμίες από την Απείρανθο της Νάξου
dc.relation.sourcetypeΒιβλίο
dc.relation.seealsoΒλ. και Ιστορ. Λεξ. Χειρ. αρ. 561, σελ. 55 κ.ε. Συλλ. Γλώσσ. Και λαογρ. Υλικού Διαλεχτής Ζευγώλη
dc.coverage.geoname8133697/Νάξος, Απείρανθος