dc.description.abstractΔηλαδή κείνος που δεν είναι φυσικά από σόϊ, ό,τι κι αν κάνει δεν μπορεί να γείνει από σόϊ. Ο αγενής ευγενικός δεν γίνεται ποτέ. Τα γράμματα δεν φτάνουν να γείνει κανείς καλός άνθρωπος. Χρειάζεται καλή ψυχή. Πολλές φορές τα γράμματα, κάνουν τον άνθρωπο πιο κακό, πιο δόλιο. Μιά φορά κι ένα καιρό, ένας χωριάτης καλός νοικοκύρης και γραμματιζούμενος έλεγε πως το παν στον άνθρωπο και τα ζώα ακόμα είναι το σπούδαγμα. Και για να το αποδείξει έλεγε πως αυτός είχε μιά γάτα, που την είχε μάθει να κάνει πολλά πράγματα, την είχε μάθει να σερβίρει στους προσκαλεσμένους του ούζο, καφέ. Ένας όμως καινούργιος φίλος του, δεν πίστευε και ήθελε να ιδεί με τα μάτια του. Πήγε στο σπίτι του με άλλους προσκαλεσμένους, βάζοντας στην ταμπακέρα του ένα ποντικάκι. Όταν η γάτα έφερε το δίσκο με τον καφέ, ο φίλος άνοιξε την ταμπακέρα και αμόλησε το ποντίκι. Τότε η γάτα πέταξε τον δίσκο πέρα και πήδησε να πιάσει το ποντίκι. Γυρίζοντας λέει στον νοικοκύρη την ανωτέρω παροιμία. (sic)
dc.titleΟ άσουλος φυσικώς δεν γίνεται
dc.subject.lemmaάσουλος