dc.contributor.authorΧρυσός, Γεώργιος
dc.coverage.spatialΚάρπαθος
dc.description.abstractΦέρεται ως υπόθεσις. Άτον λέγει εις κ' εκαταγόγγυζε της γυναικός πως αυτή 'ς το σπίτι μέσα δεν κάμνει τίποτ' αξιόλογον. Η γυνή συγκατατίθεται κατά την γνώμην του ανδρός ν' ανταλλάξωσι τα έργα. Και λοιπόν επεί τω παρήγγειλε τα έκαστα το και το όσα είχεν να πράξη καθ' όλην την εβδομάδα τον αφήνει 'ς το σπίτι και αυτή υπήγε 'ς το χωράφι. Ο γυναικωτός μας ετελείωσε τα έργα ως ήν επόμενον, κουσσά στραβά. Επανέλθουσα η γυνή τω Σαββάτω εσπέρας, ως εισήλθεν εις την οικίαν και εκάλεσεν ως σύνηθες τον σύζυγον αποκρινόμενον εις αυτήν κλού-κλού. Τον ευρίσκει καθεζόμενον επάνω των ωών της επωάζουσης όρνιθος μαθούσα δε πάρ' αυτού την αιτίαν ότι δηλ. τ΄αβγά απωρφαντίσθησαν της επωαζούσης, απολεσθείσης διότι την ελησμόνησεν (ούτος) νηστικήν και τώρα αυτός κάθωτ' αυτού, ίνα γλυτώση κάν τ' αβγά!Ιδούσα δε και την κατάστασιν των εν τη οικία εκατοίκτηρε τον όντως οικτρόν,αβέλτερον άνδρα. Ο ανήρ συνειδής ήδη το ανοικείον επιχειρήσεως γυναικείων ομολογεί ότι δεν θα της μουρμουρύξη πλεόν δια τίποτε, αφ' ου άλλως τε εις την πρώτων παρατήρησιν ήν ηθέλησεν να κάμη προς αυτήν(ως γυναίκα εννοείται) η γυνή εν τω εαυτής δικαιώματι τω επιτάσσει αυτώ δη το παροιμιαζόμενον “Κάθου πλάκωνε[βράζε] τ' αβγά σου”.
dc.relation.isreferencedbyΠολίτου Παροιμίαι 70
dc.titleΠλάκωνε τ' αβγά σου