dc.contributor.authorΠαυλίδης, Βασίλειος Π.
dc.coverage.spatialΘεσπρωτία, Παραμυθιά
dc.description.abstractΗ παράδοσις λέγει οτι κάποια πάντρεψε τον γυιό της. Αυτός όμως δεν είχε χαμπέρι από έρωτες και σε μερικές μέρες η νύφη λέγει της πεθεράς “Μάννα θα φύγω”. “Γιατί, παιδί μου; της λέει η πεθερά. Μήπως δεν σου φερνόμαστε καλά, μήνα σε μαλλώνωμε, μήνα σε δέρνομε, σε βρίζομε; - Όχι απαντά η νύφη“. Μετά η πεθερά παίρνει μαζί την νύφη και κατεβαίνει στο κατώγι. Δείχνει την καπάσα με το λάδι, τους τενεκέδες το τυρί, τα σακκιά με τα φασόλια, σιτάρι, τ' αμπάρι με το καλαμπόκι και του κόσμου τα καλά. Η νύφη κάθεται ψηλά σ' ένα σακκί φασόλια και λέγει -” Φάε, μουνί φασόλια. Στον τενεκέ με το τυρί : “Φάε μουνί τυρί” Και συνέχισε: Φάε μουνί βούτυρο, φάει φακές, φάε γκρίζα και το ίδιο σε όλα τα τρόφιμα. Δαγκώθηκε η πεθερά . -”Μείνε λέει της νύφης της και θα το κανονίσω εγώ το πράγμα. Πιάνει το γυιό της και τον συμβουλεύη τι πρέπει να κάμη. Του κάκου όμως διότι εκείνος το βράδυ δεν κατάφερε τίποτε. Θα φύγω, μάννα, ξαναλέει η νύφη. Πάλι όμως η πεθερά την κράτησε να δούν τι θ' απογίνη. Αρχίζει πάλι την διδασκαλία η μάννα στο γυιό. - Πως να γίνη, μάννα, λέει ο γυιός,. Να τι θα κάνης. Εγώ σε άλλο δωμάτιο θα παίζω το βιολί και συ ανάλογα με την δοξαριά θα κουνιέσαι μπρός και πίσω. Αυτό έγινε. Κάποια στιγμή όμως ο γυιός ξύπνησε και άρχισε να νοιώθη κάτι καινούργιο. Τον συνεπήρε η καινούργια αίσθηση και φωνάζει : - Γρήγορα μάννα το βιολί … Η παροιμία λέγεται για να δείξει οτι ξυπνούν βίαιοι οι ναρκωμένοι πόθοι
dc.titleΓρήγορα μάννα το βιολί
dc.subject.lemmaβιολί