Εναλλαγή πλοήγησης
Ελληνικά
English
Ελληνικά
Ελληνικά
English
Σύνδεση
Εναλλαγή πλοήγησης
Πρόσφατες εγγραφές
Αρχική σελίδα
Πρόσφατες εγγραφές
Αρχική σελίδα
Πρόσφατες εγγραφές
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
DSpace at KEEL: Πρόσφατες εγγραφές
Αποτελέσματα 8701-8720 από 142579
Ο Αλή πασάς έκανε μια γούρνα εδώ μεγάλη κι έπειτα θόλο με λουτήρα για το χαρέμι του. Όλο αυτό το μέρος ωνομάστηκε Αλής. Και επίσης και ο Μαχμούτ(;). Έκαμε κι εκείνος λουτρά και το λένε «Μαχμούτ».
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Στ' Στίγγα
Σκότωσ’ ένας δικός μας έναν κλέφτ’ (ληστή) και του πήρε τα λεφτά. Τον έλεγαν Στίγγα κι έμεινε τ’ όνομα.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Στη σκαλίτσα
Επειδή εσκότωσαν εκεί οι Τούρκοι ένα Σκαλίτση, κλέφτη, πατριώτη. Είχε από το Λακρέσι κλέφτες πολεμιστές. (Ρωμανά, Τσαντή, Σταμούλη).
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Στο Κλεφταμπήδημα. Τοποθεσία στο ποτάμι του Κέδρου, καθώς πηγαίνουμε προς τα Λουτρά. Εκεί έχει δυο βράχους που είναι απόσταση δυο μέτρα ο ένας από τον άλλο. Λένε πως στα χρόνια της κλεφτουριάς οι κλέφτες όταν περνούσαν το ποτάμι, πήδαγαν από τη μια πέτρα στην άλλη κι από τότε έμεινε να το λένε κλεφταμπήδημα. (Είναι δηλαδή πέρασμα του ποταμιού, γεφύρι που χρειάζεται να πηδήσης).
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Στα Μνήματα
Εκεί ‘πιο χαμηλά σύνορο Βαπτιστή-Μιχαλίτσι. Πηγαίνει δρόμος για τς Χουλιαράδες. Λεν ότι εκεί στα μνήματα είχαν κάποτε σκοτώσει 2 ανθρώπους καψήσδις(1). [καψήσδις=Απόσπασμα τουρκικό, παρακλάδι της Χουσάδας]
Οικονομίδης, Δημήτριος Β.
(
1959
)
Στον Κόρακα
Επέθανε ένας καπετάνιος κι όταν εξεψυχούσε ένας κόρακας εστάθηκε στο έλατο.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Το Αηδονοχώρι ελέγετο παλιότερα Μπάνισκα, Χωταίνα, Φωτιάνα. Όταν επί Τουρκοκρατίας έκαναν επίθεση να πάνε στο Ασλάναρ’, κάψανε το χωριό, σκοτώσανε το μουχτάρ, πήρανε τα ζωντανά, τους πήρανε καταπόδ’ οι Τούρκοι, ήρθαν και τους έκαψαν το χωριό. Αυτοί έφυγαν και χώθηκαν στο σημερινό χωριό που το λένε Χωταίνα, γι’ αυτό και το είπαν και Φωτιάνα, επειδή τους έβαλαν φωτιά.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Ο Μελισόβας ήταν κλέφ’της με 40 παλληκάρια. Εδώ στο ύψωμα της Γουρνωτής (ήταν φρούριο). Απέναντι στο Τερτίπ’, ήταν Τούρκ’ Κι πήγαιναν και πολέμαγαν με τα σπαθιά. Τους κυνηγούσαν μέχρι τα ταμπούρια τς. Πηγαίναν τούτ’, γύρ’ζαν οι άλλ’. Αυτό το βιολί γίνοταν. Εν τέλει είχαν κι από κει να τα σισιπά (sic). Τα όπλα και τον χτυπούσαν, δεν τον έπαιρναν. Είχε τίμιο ξύλο. Ένας Τούρκος έλυωσε το δαχτ’λίδι του...
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Πιο δώθε από του Ζαχαράκη έχει βρύση που τη λέγανε Κουνιάρα, γιατί περνούσαν οι Κονιάρ’= Τούρκοι. Πίνοντας νερό, πέθαναν τρεις (από τον κάμπο, νηστικοί, αποσταμένοι και τους έκοψε το νερό).
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Κέδρος (παλαιόν Χαλαμπρέζι)
Ήτανε τσιφλίκι εδώ το χωριό. Το είχανε δυο αδέλφια Τούρκοι: Ο Μουσ’λήμ-αγάς. Χώρ’σαν ο ένας πήρι το Λουτρό (χωριό) κι η άλλος του Χαλαμπρέζ’. Ήθιλαν να τα πουλήσουν τα χτήματα. Δεν συμφώνησαν οι Λουτρώτις και τα πήραν όλα οι Χαλαμπριζώτις. (βλ. σελ. 54)
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Χωτένα (παλιό όνομα), μέσ’ στην χούνη. Το έλεγαν και Φωτιάνα, γιατί οι Φωτιανίτες δεν ήταν από δω, αλλά από Λεοντάρ’ (Ασλανάρ) και φύγαν από κει, γιατί τσακώθ’καν με τους Κουνιάρους, σκοτώθ’καν πολλοί, γι’ αυτό πήραν κι έφ’γαν αφού έβαλαν φωτιά στο Κονιαροχώρ’ αυτό, το Λεοντάρ’. Κι ήρθαν εδώ κι έφκιασαν το χωριό, που το είπαν Χώτενα. Αλλά τους κατοίκους τους είπαν Φουτιανίτες-Χωτανίτες (Αηδονοχωρίτες...
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Κέα
Παλαιά το νησί το λέγανε Ιουλιαννή, ύστερα οι Τούρκοι εβάλανε φωτιά στις ελιές κ΄ κάηκε κ’ έτσι την εβγάλανε Κέα.
Σπυριδάκης, Γεώργιος Κ.
(
1960
)
Στου Καρπούζ’ το μνήμα. Ο Καρπούζης ήταν πολεμιστής. Οι Τούρκοι έφτασαν ως το διάσελο. Αποκρούστηκαν αλλά εσκοτώθ’κε ο Καρπούζης.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Θραψίμι. Το είπαν έτσι, επειδή είναι το μέρος θραψερό. Άλλοι όμως λένε πως είναι από την εποχή που έγινε εδώ θράψη στου Τούρκους (πόλεμος).
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Γιατί ονομάστηκε το χωριό Σκουτεσιάδα
Σκουτεσιάδα είναι ένα χωριό του δήμου Θεστιέων-Τριχωνίας, κτισμένο απάνω σ’ ένα λόφο και κατέχει τον τόπο, όπου ήταν μια αρχαία κώμη περιτειχισμένη, της οποίας τα τείχη και οι πύλες σώζονται σε αρκετό ύψος. Λένε πως εδώ ήταν σκοτάδι από τα πολλά τα δάση. Ήρθε πρώτος και κατοίκεψε ένας απ’ την Κεφαλλονιά, κι αυτός είχε ένα καπελλάκι που φόραγε και γι’ αυτό τον έβγαλαν Καπελλάκη. Γι’ αυτό και τώρα το...
Λουκόπουλος, Δημήτριος
(
1948
)
Όταν έφτιαναν τα χαρτιά, χάλασ’ η πέννα (που την έλεγαν πρέσσα (τουρκ). Χαλαμπρέσσα. Άλλοι λένε πως ήταν ένας Τούρκος που υπόγραψε για να χαλάση τα χωριά κι επειδή έσπασε η πέννα του (χαλα- μπρέσσα) πήρε πίσω την υπογραφή του. (κακός οιωνός) κι έτσι σώθηκαν τα χωριά.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Στη λίμνη Βόλβη ίδρυσαν χωριό. Παράδοση ότι περνώντας προς την Κων/πολη, εστάθηκαν στην Βόλβη οι Ρεντινιώτες και έδωσαν όνομα. Ερεύνησε ο κ. Γεώργιος Κουσαής Δημ/λος (Βέρροια) και δεν βρήκε ονόματα που να μοιάζουν με του χωριού. Έμαθε όμως είχαν φύγει από την Ρεντίνα κι ήρθαν εκεί πρόσφυγες.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Αράπ’ γκρεμός: Περνούσε στρατός από κει κι έγινε μάχη και σκοτώθ’κε ο Αράπης απ’ τον γκρεμό. Βλ. σελ. 83 Εγίνηκε μάχη και νικήθηκε αράπης και γκρεμίστηκε με τ΄ άλογό του από το βράχον.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Το Πηλιόκαστρο της Καταβιάς
Λί(γ)η ώρα όξω που την Καταβιά πάνω σ΄ένα ψήλωμα έχει έναν παληόν κάστρο, που το λεν Πηλιόκαστρο. Στο Πηλιόκαστρο πήγε κι’ εκρύφτη στα παληά χρόνια μια βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτή τον νηό, που της έδινεν για άντραν ο πατέρας της. Εφά(γ)ασιν τον κόσμον να την γυρεύβγκουν οι άνθρωποι του βασιληά, και στα πολλά την ηύρασιν κρυμμένη μέσα στο Πηλιόκαστρο. Την παρακαλούσαν να πά(γ)η στο παλάτι...
Βρόντης, Αναστάσιος
(
1930
)
Η ονομασία του Αβδού
Υπάρχει παράδοσις καθ’ ην το Αβδού οφείλει την ονομασία του εις το εξής περιστατικόν: Το χωρίον έφερεν άλλοτε άλλο άγνωστον όνομα. Δύο ξένοι κατευθυνόμενοι μίαν ημέραν προς αυτό παρεστράτησαν. Επί τέλους κατώρθωσαν να επανεύρουν τον δρόμον. Αίφνης, αντικρύσαντες το χωρίον εκ τινος υψώματος ανεφώνησαν: «Α! Ιδού!» Έκτοτε το «α! ιδού» συνετέλεσεν εις το να ονομασθή το χωρίον Αβδού. Δύναται τις ήδη να...
Άγνωστος συλλογέας
«
»
Πλοήγηση
Όλο το Αποθετήριο
Αρχείο & Συλλογές
Τόπος καταγραφής
Χρόνος καταγραφής
Συλλογείς
Λήμμα
Κατάταξη παράδοσης (κατά Πολίτη)
Ευρετήριο πηγών
Κείμενα
Ο λογαριασμός μου
Σύνδεση