Εναλλαγή πλοήγησης
Ελληνικά
English
Ελληνικά
Ελληνικά
English
Σύνδεση
Εναλλαγή πλοήγησης
Πρόσφατες εγγραφές
Αρχική σελίδα
Πρόσφατες εγγραφές
Αρχική σελίδα
Πρόσφατες εγγραφές
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
DSpace at KEEL: Πρόσφατες εγγραφές
Αποτελέσματα 7261-7280 από 142579
Παράδοσις για παλιά Εκκλησία της Αναλήψεως
Στο ανατολικό χώρο του χωριού βρίσκεται ένας λόφος που λέγεται Τσουγκάρι. Πάνω στο λόγο ήταν παλιά Εκκλησία της Αναλήψεως, σήμερον δε σώζεται. Στα παλιά χρόνια γινότανε πάνω στο λόφο πανηγύρι την ημέρα της αναλήψεως και μαζευόντουσαν απ’ όλα τα γύρω χωριά. Επήγαιναν και πέντε άρτους (αρτοκλασία) με κόλλυβα. Επήγαιναν από το βράδυ της παραμονής και εξενυκτούσαν όλη τη νύκτα. Την ημέρα της Αναλήψεως....
Σπυριδάκης, Γεώργιος Κ.
(
1961
)
Το μοναστήρι του Αγ. Μηνά
Είναι ερειπωμένο στα Β.Α. Του χωριού σε απόστασι ως 2 χιλιόμετρα. Ήταν παλαιά μοναστήρι του Αγίου Μηνά και το κατάστρεψαν οι Τούρκοι επό Αλή Πασά. Η εικόνα του έφυγε εκ θαύματος και ευρέθηκε στα τρία έλατα (χωριόν που κατέστρεψαν οι Γερμανοί) και έγινε εκεί Εκκλησία. Έχει εκεί αγίασμα κια τα γ'υρω χωριά πάνε ακόμη και νίβονται.
Σπυριδάκης, Γεώργιος Κ.
(
1961
)
Περί του μοναστηριού (του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου εις Χάλακα) αυτόν υπάρχει ο εξής θρύλος εκ των οποίον επήρε το όνομα : «Αγ. Ιωάννης ο Σιδεριαννός». Ευρισκόμεθα εις την εποχήν των πειρατών. Οι Μήλιοι και οι Κίμωλιοι επανηγύριζαν, όταν μεταξύ αυτών τινές διέκριναν αγνώστους. Οι άγνωστοι ούτοι ήσαν πειραταί. Τότε έντρομοι οι πανηγυρίζοντες έσπευσαν προς την εκκλησίαν, έκλεισαν τις πόρτες και παρακαλούν...
Βήχος, Κωνσταντίνος
(
1960
)
Παράδοσις για την Εκκλησία τ' Άϊ Σπυρίδωνα
Από τον ΆϊΣπυρίσωνα, στα Σκοινώντα εβλέπανε τον παλιό καιρό έναν καλόγερο που έστρωνε το ράσο του στη θάλασσα κ' επήαινε αντίκρυ στον Άγιο Γεώργιο στο Λακκί. Και τότες εκτίσανε την Εκκλησία τον Άϊ Σπυρίδωνα.
Σπυριδάκης, Γεώργιος Κ.
(
1958
)
Ήταν ένας τσοπάνος πάνω στο βουνό κι' έπαιζε τη φλογέρα. Κι' εκεί που έπαιζε, του έπεσε η φλογέρα κάτου κι ακούστηκε ένας βρόντος. Επήε κι είπε στο χωριό “κάτι υπάρχει εδώ πέρα”. Κι αρχίσανε κι εσκάψανε κι εβρήκανε ολόκληρη εκκλησία χωμένη μέσα. Επιγραφή επάνω στις κολόνες : “Μη θαυμάζετε πως μας έφεραν αλλά πως μας έστησαν!” Πολύ μεγάλες κολόνες. (Και σπηλιά χάος που δεν προχώρησαν). Πανηγύρι μακρυά...
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Ιστορία για την Εκκλησία της Παναγίτσας (βρίσκεται πιο κάτω από τον Άγιο Δημήτρι στο δρόμο δίπλα)
Ήταν ένας χωρικός κ' επήε κι άναψε τα καντήλια της Παναγίτσας. Εκεί είναι και η εικόνα της Αγίας Μαρίνας όπου κρατά από τα μαλλιά το σατανά και τον χτυπά μ' ένα σπυρί (=σφυρί). Αυτός, αφού άναψε τα καντήλια όλα, εγύρισε κ' είδε το Σατανά καιτου λέει - “Εσένα δε σ' άναψε ποτέ κανεις ούτε καντήλι, ούτε κερί, ας σ' ανάψω ένα κερί”. Το βράδυ παρουσιάζεται στον ύπνο του ο σατανάς και του λέει : Γι' αυτή...
Σπυριδάκης, Γεώργιος Κ.
(
1962
)
Η Θεοσκέπαστη
Η εκκλησιά της Παναγιάς στο Κτήμα Πάφου, κοντά στην παραλία. Η παράδοση λέγει οτι όταν στα παλιά χρόνια οι Άραβες πειραταί έκαναν επιδρομές, έβλεπαν απο μακριά την εκκλησία και έπαιρναν κατεύθυνση προς τα εκεί. Όταν όμως επλησίαζαν, σύννεφο πυκνό εσκέπαζε την εκκλησία και οι πειραταί έχαναν τον προσανατολισμό. Έτσι έμεινε το όνομα Θεοσκέπαστη.
Πετρόπουλος, Δ. Α.
(
1953
)
Ο Γέρο Γιαννακός, έλεγε πως στο Γεωργέϊκο το σπίτι, είν' ένα βακούφ'κο. Εκεί ήταν εκκλησάκι. Κι του εικόνισμα το βρήκανε στη σημερινη θέση, όπου έχτισαν την εκκλησία. (Εάν να πούμε, έχει προτίμησι η Παναγία).
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Εκκλησία της Παναγίτσας
(Εκκλησία της Παναγίτσας = Ευρίσκεται δίπλα στον δρόμο μεταξύ του συνοικισμού. “Χριστός” και του Άγιου Δημητρίου”). Λένε πως εκεί το μέρος είχε κάποιος για σπιτόσπιτο και έσκαφτε να χτίση σπίτι. Εκεί που 'σκαφτε ευρήκε κόκκαλα ανθρώπον που μυρίζανε. Τα έβαλε στο φυλάκι (σακκί από δέρμα κατσικιού) να τα πάη στην εκκλησία. Στο δρόμο του πάντησε κάποιος άλλος ανθρώπος και του λέει : “Τι είναι που τα...
Σπυριδάκης, Γεώργιος Κ.
(
1962
)
Στο Λάκκι είναι η εκκλησία του Αγόυ Ιωάννου του Θεολόγου. Είναι μετόχι του Μοναστηριού της Πάτινος. Στην εποχή που άρχισαν να κτίζουν το μοναστήρι τούτο στη Λέρο εκτίζαν την ημέρα κι όσο χτίζανε τη νύχτα εχαλούσε. Έβαλαν και το 'κόνισμα εκεί κι' άξαφνα επήγαν το πρωί και το βρήκαν σ' άλλο μέρος. Τότε το χτίσανε το μοναστήρι εκειά όπου βρίσκεται σήμερο.
Σπυριδάκης, Γεώργιος Κ.
(
1958
)
Του Προφήτου Ηλία. Λέγεται του Αγιού Λία. - Κτίζονται οι ναοί αυτού στα υψώματα, γιατί από ύψωμα ανελήφθη ο άγιος Ηλίας εις τους ουρανούς.
Κασιμάτης, Ιωάννης Π.
(
1958
)
Όταν έφκειαναν τ'ν εκκλησά τ' Ά- νκόλα έφευγ' η εικόνα κ' επήγαινε σ' άλλο μέρος κ' οι χωριανοί κεί που πήγε κ' έκατσι αναγκάστ'καν να χτίσ'ν άλλη εκκλησά.
Οικονομίδης, Δημήτριος Β.
(
1961
)
Αγία Παρασκευή. Κεντρική ενορία του χωριού. Επί Καραϊσκάκη, ήτανε μια παλιά μικρότερη πιό πάνω, επίσης η Αγία Παρασκευή. Πέρασε από δώ ο Καραϊσκάκης ( ο Γιώργης) και τη σκέπασε. Μάζεψε ξύλα από τα σπίτια τα καμένα και κεραμίδια. (Οι Τούρκοι είχανε κάψει όλο το χωριό).
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Ένας βοσκός βοσκούσε στα τιλιά τα πρόβατα το μέρος ήταν της εκκλησίας. Κάθε φορά ψοφούσε και ένα πρόβατο. Τότε ο νοικοκύρης ανησύχησε να δή γιατί ψοφάνε. Τότε επήγε ο ίδιος ο νοικοκύρης τα βόσκησε και εψόφησαν πολλά από τότε δεν επήγε κανείς να βοσκήση σε κείνο το μέρος γιατί ήταν της εκκλησίας.
Δευτεραίος, Άγγελος Ν.
(
1965
)
Μπισάρκα
Σε βουνό Πυργιώτικο σώζονται τα ερείπια μικρού μοναστηριού. Εδώ λένε ζούσε ένας καλόγερος, που άνηκε στα μοναστήρια των Μετεώρων. Από την εποχή που χάθηκε το μοναστήρι και η εκκλησία, οι γελαδάρηδες ακούνε να βγαίνει από τη ρίζα ξεροελατιού, μια μισοσβυσμένη γεροντική φωνή, σαν να ψάλλει με τη μύτη κάποιο τροπάριο. Κανείς όμως δεν είδε το γέρο αυτό. Οι πιο πολλοί λένε, οτι κάποιος Άγιος πρέπει να...
Χατζηγάκης, Αλέξανδρος Κ.
(
1948
)
Ο Πατέρας του βρήκε ίσβα (=υπόγειο), που βρήκε μέσα μανάλια και εικονισματάκι ασημένιο, τον Αγ. Γεώργιο. Ήταν επίτροπος και τα 'χε φυλάξει. Επίσης δίσκια με δοντάκια γύρω.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Στη θέσι Μαυριάνου έχομε την εκκλησία την Ευαγγελίστρια. Παλαιά ήτονε εκεί μοναστήρι. Ατού ήτανε και παλαιό κτίριο επί Ελλήνων, δίοτι υπάρχουνε πέτρες από άλλα μέρη και κωνοκέφαλα. Εκεί οι καρβουναρέοι έβλεπαν από μακριά φως. Επήαινα κόντα και δεν έβλεπαν τίποτε. Τελευταία επήγαν κ' έσκαψαν κ' ευρήκαν την εικόνα και έγινε το μοναστηράκι. (Κωνοκέφαλα = αγκωνάρια του τοίχου).
Σπυριδάκης, Γεώργιος Κ.
(
1962
)
Την Αγ. Κυριακή την έχτισαν, επειδή ένας εδώ και 45 – 50 χρόνια ονειρεύθηκε πως σ' εκείνο το μέρος ήταν ερείπια.
Λουκάτος, Δημήτριος Σ.
(
1959
)
Εκκλησία Παναγίας του Μπουντέ
Ήτανε παλαιά εκκλησία. Εκεί επήγε ένας κόμματος κ' εκάθισε αρκετό διάστημα κ' έβλεψε.
Σπυριδάκης, Γεώργιος Κ.
(
1962
)
Έναν καιρό κι ένα ζαμάν ήντανα ένα παιδί και φύλαγε (έβοσκε) γαδούρια. Μια μέρα ήντανα ζέστα πολλή και το παιδί πελάχτσε (απέκαμε) και έπεσε κάτ’ ‘ς ένα δέντρο να κοιμθή. Κεί που κοιμούντανα το παιδί, πέρασανα τρείς Οβριοί και είδανα πά ‘ς του παιδιού το κεφάλ’ που πετούσε ένας αγετός. Κατάλαμβανά αυτοί που θα γείν’ το παιδί βασιλές, πήγανα, το σήκωσανά και το είπανα : «Μήπως ά κάνουμ μάγεια να γίνς...
Χρηστίδης, Α.
(
1893
)
«
»
Πλοήγηση
Όλο το Αποθετήριο
Αρχείο & Συλλογές
Τόπος καταγραφής
Χρόνος καταγραφής
Συλλογείς
Λήμμα
Κατάταξη παράδοσης (κατά Πολίτη)
Ευρετήριο πηγών
Κείμενα
Ο λογαριασμός μου
Σύνδεση