• Κάλλιο κακή ταίριαξη, παρά καλή κρίση 

    Δημητρακόπουλος, Ν. (1923)
    Η δημώδης φιλοσοφία διδάσκει των αποχών από του αρξάμενου δικαστικού αγώνος ή την δια θυσία τινός κατά την παύσιν της εκκρεμούς έριδος. Εκ τούτο συντέλεσαν αι δυσχέρειαι δαπάναι ή η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την δικαιοσύνην.
  • Ο σύντεκνος απέθανε, το μύρος αποπλύτη. 

    Δημητρακόπουλος, Ν. (1923)
    Ο λαός ελάχιστην αποδίδει σημασίαν εις την εξ επιγαμίας συναπτόμενην οικογενειακήν σχέσιν, ην θεωρεί λυόμενην μετά του γάμου, όστις παρήγαγεν αύτην.
  • Σπίτι μου μυστήρι μου και ξαναμυστήρι μου. 

    Δημητρακόπουλος, Ν. (1918)
    Η παροιμία δεικνύει τη τρυφερότητα και την ιεράν αγάπην δι ης ο ελληνικός λαός περιβάλλει τον οίκον, τον υπό την στέγην του οποίου είδε το φως τη συνέδεση τους πρώτους δεσμούς της οικογενειακής κονότητος.
  • Τάζω τ' αμπέλια μου για ν' αρμάσω τα παιδιά μου 

    Δημητρακόπουλος, Ν. (1923)
    Δύναται τις να επιτύχη σύμφορον γάμον υπερ της ιδιας της θυγατρός, δι' απλής υποσχέσεως μείζονος ποσού.
  • Το συντροφικό το βόιδι, εύκολα το τρώει ο λύκος 

    Δημητρακόπουλος, Ν. (1923)
    Η παροιμία είναι ειλημμένη εκ της συνήθειας της εν Ελλάδι κτηνοληψίας, σχέσεως μετελούσις της τε μισθώσεως και της εταιρείας. Πάντες οι εν κοινοπραξία διατελούντες ορκίζουσι επιμέλειαν κα φροντίδα περί την κοινήν περιουσίαν.
  • Του συντέκνου μου ο σκύλος συντεκνός μου είναι κι εκείνος. 

    Δημητρακόπουλος, Ν. (1923)
    Η σχέσις του ενός των συζύγων προς τους συγγενείς του ετέρου παν άλλο η σχέσις συγγένειας λογίζεται, ου ένεκα και εκ ταύτης εμορφώθη παροιμία λεγομένη κατά παρέκτασιν εις ειρωνίαν παντός ονομάζοντος συγγενή του τινά, μη ...
  • Του συντρόφου το μοιράδι δεν το χάνει η συντροφιά 

    Δημητρακόπουλος, Ν. (1923)
    Η παροιμία αναφέρεται εις την σχέσιν της εταιρείας ήτοι της συμβάσεως δε ης ενούνται πλείονες, εις πορισμόν κοινής ωφέλειας. Έκαστος έταιρος συντελεί δια τη ίδια εργασία εις αύξησιν των εταιρικών κερδών ούτης ώστε η ...