dc.contributor.authorΟικονομίδης, Δημήτριος Β.
dc.coverage.spatialΉπειρος, Κόνιτσα, Καστάνιανη
dc.titleΗ bάbω πήγε να μασ' ραδίκια κι την έπκιακε βροχή, μπήκε σε μια καλύβα. Ικεί ήταν οι μήνες 12 άντρες μέσα. Τσ' λένε. - Τι κάνεις 'δώ γιαγιά μου; - Ήρθα να μάσω ραδίκια τσ' λέει. - Δε μας λές γιαγιούλα μ', λέει, ποιός μήνας είναι καλός; - Όλοι οι μήνες, πιδιά μ’, λέει είναι καλοί. – Ποίος μήνας είναι καλός; Ο Γενάρης ρίχν' χιόνια τσ' λέει κι κρυών' ο κόσμος. - Χρειάζεται, πιδιά μ', κι το χιόνι τσ' λέει να ψοφήσ'ν τα μικρόβια. Ου Φλεβάρ'ς κι αυτός κάν κρύο τσ' λένε, παγωνιές. Χρειάζονται, πιδιά μ', κι παγωνιές το λέει η bάbω να κφιάσουν τα χώματα να σκάψ'ν ο κόσμος τ' αμπέλια (δήλ. Ρηχαίνουν γίνονται ρηχά και σκάβονται πιό εύκολα). Είν' ο Μάρτης καλός; Ο Μάρτης είναι γδάρτ'ς, είναι και παλουκοκάφτ'ς. – Καλός, πιδιά μ’ καλός λέει αυτή. Ύστερις πήγανε στον Απρίλ'. Δεν είναι καλός ο Απρίλ'ς τσ' είπανε. - Καλός, παιδιά μ', καλός. Ο Απρίλ'ς μας φέρ' δροσιά, μας φέρ' λουλούδια, χορτάρια να τρών τα πρόβατα κι τα ζώα όλα. Ο Μάης γιαγιά δεν είναι καλός ο Μάης. - Γιατί δεν είναι καλός; - Γιατί ρίχτ' βροχές κι χαλάει τα σπαρτά. Καλός, πιδιά μ’, καλός. Δεν τα χαλάει, αλλά τα φκειάν’ μάλιστα. Ο Ιούνιος, γιαγιά, λέει, δεν είναι καλός. Καλός, πιδιά μ’, καλός. Ο Ιούνιος έχει ζέτσα κι γένονται τα μπαξέδια, κηπάρια. Ο Ιουλίος δεν είναι καλός bάbω. - Καλός, πιδιά μ’, καλός, θερίζομε τα στάρια. Ο Αύγουστος, γιαγιά, δεν είναι καλός τα΄είπανε. – Ο Αύγουστος πιδιά, αυτός έχει χίλια καλά. Έχει σταφύλια, ροδάκκινα, μήλα όλα αυτά τα φρούτα. Ο Οκτώμβριος δεν είναι καλός, έχει βροχές. Ο Οκτώμβριος είναι καλός κι χρειάζοντ’ οι βροχές να σπέρωμε σιτάρια κι διάφορα σπαρτά. – Κι ο Νοέμβριος καλός; - Ναι, να τελειώσωμε τα σπαρτά. Ο Δεκέμβριος δεν είναι καλός τσ’ λένε. Έχει κρύο, βροχές, χιόνια. – Είναι καλός, πιδιά μ’, όλα χρειάζονται. Ξεκουράζονται ο κόσμος. Δώσε μας, bάbω το σακκουλάκι σου να στο γιομίσω με ραδίκια και να πάς στο καλό σ’. Εδώσ’ η bάbω το σακκούλι κι από ταλοϊα τσ’ τα καλά αντίς για ραδίκια τσ’ το γιόμισαν φλουριά.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 1908 Β, σελ. 119, Δημητρ. Οικονομίδου, Λαογρ. Αποστολή εις Κόνιτσαν, Χωρίον Καστάνιανη, 1953
dc.informant.nameΜισιακούλη, Βασιλική
dc.coverage.geoname6697804/Ήπειρος, Κόνιτσα, Καστάνιανη