dc.contributor.authorΧριστοδούλου, Στυλιανός
dc.titleΛίγο έξω από το χωριό Βαβατσινιά της επάρχίας Λάρνακος είναι το ερημοκλήσι της Παναγίας του “κουμνιού”, όπως το λέγουν οι χωρικοί. 'Οπως μου διηγήθηκε κάποτε κάποιος από το χωριό αυτό ένας συγχωριανός τους, ενώ αροτριούσε σ' ένα χωράφι του, ανακάλυψε την εικόνα της Παναγίας κρυμμένη σ' ένα”κούμνι” (Πιθάρι). Ποιός ξέρει ποιοί να την έκρυψαν εκεί, σε καιρούς που η Εκκλησία της Κύπρου κατεδίωκετο. Ανάφερε το γεγενός στους συγχωριανούς του κι' όλοι συμφώνησαν να κτίσουν εκεί μια εκκλησία. Το είπαν και το έκαμαν. Κι' έτσι από τότε στέκει εκεί το ερημοκλήσι, προστασία και σκέπη στο μικρό χωριό. Η εικόνα αυτή της Παναγίας έχει μεγάλη αξία, όπως μου είπαν. Γι' αυτό κάποτε ένας άνθρωπος, που όπως φαίνεται ήταν επηρεασμένος από το χρήμα, θέλησε να κλέψει την σεπτήν εικόνα. Δεν απομακρύνθηκε ούτε λίγα στρέμματα μετά την κλοπή, όταν σταμάτησε χωρίς να θέλη, και δεν μπορούσε να προχωρήση. Κι' έτσι στράφηκε πίσω κι έβαλε την ιερή εικόνα στη θέση της, αφού μερενόησε πικρά. Από τότε όμως η εκκλησιαστική επιτροπεία του χωριού έχει κρυμμένη κάπου εντός της εκκλησίας την εικόνα αυτή, για να μη αποτελή πειρασμόν και για άλλους. Πάντως εξ' όσων ήκουσα, η μικρή αυτή εκκλησία έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να την επισκεφθή κανείς, γιατί θα μάθη εκεί περισσσότερα και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
dc.relation.sourceΣτυλιανός Χριστοδούλου, Η Παναγία του “Κουμνιού”, Μαθητική Εστία, έτος Η, (1957), αρ. 19, σελ. 26
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Η