dc.titleΑπάνω από το Μικρό Χωριό (Ευρυτανίας), στο βουνό. Εδώ μοίαζει σαν πριόνι - μονοκόμματη πέτρα – είναι μια φυσική τρύπα τετράγωνη, μεγάλη πολύ, φαίνεται από μακρυά απ' το δρόμο που κατεβαίνει κανείς από Καρπενήσι για να πάη στην Παναγία την Προυσιώτισσα, στην Προυσσό. Αυτή την τρύπα την ξέρουν η τρύπα την Παναγία και τη δείχνουν όσοι περνάνε από κεί κα΄τω. Λένε πως εκεί μέσα πέρασε η εικόνα που είναι στο μοναστήρι της Προυσού. Είχε φύγει απ' τα χέρια κάποιου αρχοντόπουλου που την είχε φέρει απ' την Προύσα στην υπάτη. Πέρασε σε κείνον τον βρόχο, τον τρύπησε και διάβηκε. Ο κόσμος κάνει το σταυρό του διαβαίνοντας από διαβαίνοντας από κάτω και βλέποντας την.
dc.relation.sourceΑρ. 916, σελ. 264, Αιτωλία, Λουκόπουλος
dc.subject.legendtitleΗ τρύπα της Παναγίας της Προυσιώτισσας