dc.contributor.authorΧιλιαδάκης, Στέλιος
dc.titleΑν ολόκληρη η Ελλάδα είναι γεμάτη από θρύλους, η Αττική μας όμως έχει τους περισσότερους και τους ωραιότερους. Δεν είναι μονάχα τα αρχαία μνημεία της που πλημμυρίζουνε απ’ αυτούς. Κάθε της τόπος και κάθε μεριά της, το πιο απόμακρο λιμανάκι της, το πιο ήσυχο χωριουδάκι, το κάθε βουνό της, τα νησάκια που είναι τριγύρω της, το κάθε τι έχει και το δικό του θρύλο, πλεγμένο μαζή με την ιστορία του. Οι αρχαίες μυθολογικές παραδόσεις, που οργιάζουν για την ηλιόλουστην αυτήν χώρα, φανερώνουνε το γιατί στάθηκε τόσο μεγάλη σ΄αυτήν η εύνοια των θεών. Και δείχνουν ακόμα και το γιατί και οι άνθρωποι της εστάθηκαν ικανοί να δημιουργήσουν αριστουργήματα, ίσως επειδή η ψυχή τους ήτανε ποτισμένη από την ομορφιά του μύθου, που τους ανέβαζεν εις τους θεούς της. Και πλάϊ σ’ αυτούς, θρύλοι των κατοπινών χρόνων, συνεχίζουνε την παράδοση και φανερώνουν την ψυχικήν ενότητα της φυλής και την ικανότητά της να διαιωνίζη τις μυθολογικές της δυνάμεις και με το υπερφυσικό και το θρύλο να προσαρμόζη, προς την εξέλιξη, τον πολιτισμό της. Οι Θεοί που συνεδέθηκαν με τη χώρα, οι ήρωες που ανδραγαθήσαν σ’ αυτήν, οι νύφες των δασών, που στα βουνά της είχαν καταφύγιο μαζή με τον Πάνα, οι τραγικές βασιλικές οικογένειες των Ατρειδών και των Λαβδακιδών, που στα χώματά της είδανε το ξερίζωμα της γενιάς τους, οι κόρες της Αττικής, που στα μάρμαρά της εγράψαν την ιστορία τους, όλα αυτά μαρτυρημένα και ιστορημένα από τους συγγραφείς και πλεγμένα σε μύθους από τους μεγάλους τραγικούς και τους ποιητές, συνταιριάζονται με τα κατοπινά παραμύθια για τους Άγιους και τις χλωμές Παναγιές, για τα μοναστήρια, για τις σπηλιές και τις ρεμματιές, για τα αερικά, για τις νεράϊδες και για τους δράκους, που ο μακρυνός τους αντίλαλος δεν έχει σβύσει ακόμα. Οι μύθοι και οι θρύλοι αυτοί είναι συγκεντρωμένοι σ’ ένα βιβλίο. Δεν ακολουθούν καμμία μυθολογική κατάταξη, και αν παραπέμπουνε και δείχνουνε τις πηγές τους, έχουν όμως στο ξετύλισμά τους κάποια ελευθερία που τους δίνει μια μορφή φιλολογική. Τα μνημεία με τα οποία σχετίζονται, οι τόποι, τα βουνά, τα λιμάνια, τα νησιά, τα ερείπια, τα μνημεία και κάθε τι άλλο, αναφέρονται και συνδέονται μαζή τους, ώστε νάναι ευκολόβρετα στον καθένα. Το βιβλίο αυτό ενδιαφέρει όσους αγαπάνε την Αττική. Οι φίλοι της θα ξαναθυμηθούνε μ’ αυτό τα χαριτωμένα παραμύθια που πίστευαν οι μακρυνοί πρόγονοί τους για την πατρίδα τους, και τα παραμύθια που έλεγαν για την ίδια και οι πιο κοντινοί του παπούδες. Εκείνοι που την τριγυρίζουν θα γνωρίσουν τους θρύλους των βουνών και των πεδιάδων της. Και οι φίλοι των μνημείων της αρχαιότητος θα θυμηθούν τις παραδόσεις που συνδέονται μ’ αυτά, και που είναι τόσο ωραίες, ώστε ν’ αποτελούνε μαζή μ’ όλη την Αττική, ένα αρμονικό και αδιάσπαστο σύνολο.
dc.relation.sourceΣτέλιος Χιλιαδάκης, Περιοδ. Τουριστική Ελλάς, Οκτ – Ν/μβρίου 1936
dc.relation.sourceindexΤουριστική Ελλάς, 1936